Wijnen van de druif Sangiovese

De Sangiovese is de meest aangeplante druif van Italië. Kenmerkend zijn de zoete aroma's van sappige, rijpe kers en het frisse, zure van rode bes. Dankzij de hoge zuurgraad past het goed bij gekruide gerechten en tomatensaus.

Vignamato Vi de Visciola

Vignamato Vi di Visciola

Streek: Abruzzo Jaargang: N.V. Druiven: Montepulciano, Sangiovese

Rariteit uit de Abruzzen. Maar wat lekker is dat ! Officieel mag wijn pas wijn… Lees meer
18,75
Rocca delle Macìe Chianti Classico

Rocca della Macie Chianti Classico

Streek: Toscane Jaargang: 2018 Druiven: Merlot, Sangiovese

Heerlijke Classico. Lekker op het fruit gemaakt! Hier géén droge Italiaan met drogende tannines. De… Lees meer
14,45
Tre Monti Campo di Mezzo sangiovese superiore

Tre Monti Sangiovese Superiore

Streek: Emilia Romagna Jaargang: 2019 Druiven: Sangiovese

Emilia Romagna is meer dan Lambrusco. En hier het bewijs…. We kennen allemaal die licht… Lees meer
11,50

Sangiovese is een typisch Italiaanse druif, waar het de meest aangeplante druif van het land is. Vooral in Toscane is de druif erg populair in de streken Chianti en Montalcino. Het is de basis voor vele topwijnen. De druif is bekend met veel regionale namen in streken als bijvoorbeeld Montefalco Rosso, Morellino di Scansano, Rosso Conero en Vino Nobile di Montepulciano. In de streek Montalcino wordt een kloon verbouwd: de Sangiovese Grosso of Brunello.

Kenmerken van de Sangiovese

De smaak is erg afhankelijk van waar hij groeit. De wijn kan aan de strakke kant zijn door de zuurgraad en aanwezige tannines maar tegelijkertijd ook zacht door sappig, rijp fruit. Kenmerkend voor sangiovesewijn is de combinatie van zoete aroma’s van sappige, rijpe kers en het frisse, zure van rode bes. Ook kun je geroosterde tomaat, zoete balsamico, oregano en espresso herkennen. Dankzij de hoge zuurgraad past het goed bij gekruide gerechten en staat het zijn mannetje in combinatie met tomatensaus.

De letterlijke vertaling van Sangiovese is ‘het bloed van Jupiter’, de belangrijkste Romeinse god. Bij een jonge Sangiovesewijn is de kleur steenrood, maar zodra hij iets ouder wordt, komt er een warm-oranje rand. Je kunt deze wijn goed bewaren. De bewaartermijn varieert van 5 tot 25 jaar.