Teroldego Rotaliana

De zone Teroldego Rotaliano, die in 1971 DOC werd, heeft wijnen die variëren van helder en licht tot krachtig en geconcentreerd, afhankelijk van de wijnmaker en het oogstjaar. Tenzij men de voorkeur geeft aan lichte wijnen, is de Teroldego Rotaliano Superiore Riserva DOC waarschijnlijk de meest interessante.
Land
Land
Toon meer opties
Regio
Regio
Toon meer opties
Smaak
Smaak
Toon meer opties
Druif
Druif
Toon meer opties
Jaargang
Jaargang
Toon meer opties
Alcoholpercentage
Alcoholpercentage
Toon meer opties
Thema
Thema
Toon meer opties
Helaas, geen wijnen gevonden, probeer het nogmaals met andere filters.

Hoewel het een vast onderdeel is van tal van wijnen, is er slechts één DOC voor Teroldego-rassenwijnen: Teroldego Rotaliana. De Campo Rotaliana is een zanderige, grindachtige vlakte. Deze beschouwt men als de beste plek voor de variëteit. Als zodanig is het een van de weinige locatie- en druif specifieke appellations in Italië.

Teroldego druif

Teroldego is een eeuwenoud druivenras en wordt al honderden jaren in Italië verbouwd. Het is een diepgekleurde rode wijndruif.  Deze is voornamelijk aangeplant in het bergachtige wijngebied Trentino in Noord-Italië. Hier is het de belangrijkste variëteit is met een donkere schil. Deze variëteit produceert diep gepigmenteerde rode wijnen met een intens fruitig karakter. Een stijl die tegenwoordig een icoon is voor de wijnindustrie van Trentino. Het is zacht en heeft weinig veroudering nodig. Hij kan meestal binnen drie jaar na het bottelen worden gedronken.

In melanges voegt het kleur toe. Is dan ook  voornamelijk voor dit doel geplant in Toscane, Sicilië en Veneto, hoewel er ook enkele experimentele cepagewijnen gebotteld zijn. Ook is er zelfs een kleine hoeveelheid geteeld in Australië, Californië en Brazilië.

Volgens de traditie van Teroldego Rotaliana, net ten noorden van Trento op het vlakke land tussen de bergen, is het traditioneel opgebonden op pergola’s om zijn kracht onder controle te houden. Tegenwoordig met het meer conventionele Guyot systeem.

Moeilijke druif

Telers komen nog een aantal andere problemen tegen: de laatrijpe druiven bereiken niet altijd volledige rijpheid in het koele bergklimaat. Ze vallen gemakkelijk van de trossen, vooral op winderige locaties. In vochtige jaren kan botrytis rot ook voor problemen zorgen.

Er is ook gesuggereerd dat de naam de Italiaanse vorm van “gouden Tirol” is, gebaseerd op de status die zijn wijnen in de 18e en 19e eeuw in heel Europa bereikten. Uit DNA-onderzoek is gebleken dar de Teroldego mogelijk ook gerelateerd is aan Pinot Noir.

error: Content is protected !!