Wijnen uit Western Cape (West-Kaap)

Prijs
Soort
Rode wijnen (1)
Regio
Druiven
Cabernet Sauvignon (1)
Shiraz (1)
Speciaal
Jaar

Enig resultaat

De West-Kaap is de thuisbasis van de overgrote meerderheid van de Zuid-Afrikaanse wijnindustrie en de twee beroemdste wijnregio’s van het land, Stellenbosch en Paarl. De stad Kaapstad is het epicentrum van de Kaapse Wijnlanden, een bergachtig, biologisch divers gebied in de zuidwestelijke hoek van het Afrikaanse continent.

Hier produceert men een grote verscheidenheid aan wijnen. Wijnen van de druivensoorten Shiraz en Pinotage kunnen vers en sappig zijn. De elegante, goed rijpende Cabernet Sauvignon wijnen en Bordeaux blends uit de West-Kaap.  Deze stonden in de voorhoede toen de export halverwege de jaren negentig hervatte. Dit terwijl de Bourgondische Pinot Noir en Chardonnay uit Walker Bay wereldwijde bekendheid kregen. De Sauvignon Blanc in de koele klimaatstijl van Darling en Overberg wedijvert nu met die uit frankrijk.

West-Kaap

De wijngebieden van de West-Kaap strekken zich uit over 300 kilometer van Kaapstad tot de monding van de Olifantsrivier in het noorden, en 360 kilometer naar Mosselbaai in het oosten. Wijnstokken zijn zelden meer dan 160 km van de kust verwijderd. Verder landinwaarts neemt de invloed van de semi-aride Great Karoo Desert het over. Het klimaat kan koel en regenachtig zijn (zoals in Cape Point en Walker Bay), maar is meestal mediterraan van aard.

De West-Kaap is bezaaid met spectaculaire bergketens die de Cape Fold-gordel vormen. Deze zijn uiterst belangrijk voor de wijnbouw in de hele regio. Ze dragen bij aan bodems en mesoklimaten die ideaal zijn voor de productie van premiumwijnen. De Cederberg Mountains in het noorden zijn de thuisbasis van enkele van de hoogstgelegen wijngaarden van Zuid-Afrika. De dominante grondsoorten in de West-Kaap zijn graniet, Malmesbury-schalie en zandsteen van de Tafelberg. Alluvium- en leembodems zijn te vinden langs de beddingen van de Breede-rivier, de Berg-rivier en de Olifants-rivier in het noorden.
Oceanen invloed
De omringende oceanen spelen ook een grote rol in het klimaat van de West-Kaap. Het gebied tussen Cape Point en Cape Agulhas is waar de Antarctische Benguela Stroom van de Atlantische Oceaan de warmere Agulhas Stroom van de Indische Oceaan ontmoet. De heersende winden die vanuit het zuidoosten waaien zijn gezamenlijk bekend als de ‘Cape Doctor’ en zijn gekoeld door deze stromingen. Deze brengen verfrissing aan de wijngaarden aan de andere kant van de Kaap. Westerse winden die de meer noordelijke gebieden van de Kaap beïnvloeden, zijn bovendien ook gekoeld door de Benguela-stroom.

Met veel van zijn wijnmakerijen en wijngaarden binnen een paar uur rijden van Kaapstad, en gezien de vele andere mogelijkheden voor toeristen, biedt de Westkaap tal van subregionale wijnroutes en mogelijkheden voor wijnproeverijen.