Alles over Italië

In Italië is qua wijn veel te ontdekken. Het is één van de oudste wijnlanden met heel veel authentieke druivenrassen die vaak alleen voorkomen in kleine wijngebieden. Er zijn in Italië 20 verschillende wijnregio’s met elk weer tal van deelgebieden met eigen kwalificaties zoals DOCG, DOC en IGT. Uit veel wijngebieden in Italië hebben we wijnen in ons assortiment. Bekijk de informatie per regio en de wijnen die er vandaan komen.

Italië  staat niet langer in Frankrijk’s schaduw. en dat is ook nergens meer voor nodig. Geografisch heeft Italie dan ook alles in huis om een uitgebreid assortiment prachtige wijnen te maken en dat doet het ! Helllingen, een grote bodemdiversiteit , zonneschijn, een gematigd klimaat, allemaal essentiële zaken voor goede wijnbouw bezit Italië meer dan elk ander land. Geen enkel ander land kan zich er op beroemen dat het wijnbouw heeft in letterlijk alle gewesten. In Italië is dat van het hoge noorden tot in het diepe zuiden.

Wijnregio’s:

Italie is ingedeeld naar 5 klimaatzones met elk hun eigen regio’s. De Alpen en de Apennijnen zijn hiervoor bepalend

Noord:

Centraal:

West:

Oost:

Eilanden:

Lokale tradities

Italië is eeuwen lang een land geweest van onafhankelijke regio’s met elk hun hele eigen kenmerken.  Ook in de keuken en in de wijnbouw. Invloeden van buitenaf worden vaak mar nauwelijks toegestaan. Toch zien dit in de wijnbouw steeds meer gebeuren.

Een mooi voorbeeld is de gigantische hoeveelheid autochtone druivenrassen. Er zijn er ongeveer 350 geoorloofd of verplicht binnen de bestaande appellaties maar het aantal rassen bekend gaat daarover ver overheen richting de 1000.

Van al die rassen verdienen er minstens twee een speciale vermelding: Nebbiolo en Sangiovese. De eerste gedijt alleen maar in Piemonte en is onlosmakelijk verbonden aan de Barolo wijnen.  De tweede is in meerdere delen van het land aangeplant, maar dankt zijn bekende reputatie aan de vooral aan de Chianti uit Toscane. Beide geven beroemde rode wijnen van internationale bekendheid.  Daarnaast is er een veelheid aan lokale rassen die nergens anders voorkomen. Tja, Noem ze maar op: Cattaratto, Cortese, Corvina, Dolcetto, Rossese, Turbania, Garganega , Sussumanielo, en de Refosco con Peduncole rosso. Tja, wie kent ze niet…. een eindeloze lijst, het gaat maar door…..

Etikettering

Italië kent een duizelingwekkend aantal individuele wijnen en herkomstbenamingen. Ze zijn na de nieuwe wijnwet van  1992 onder te verdelen in vier categorieën:

– Vino da Tavola (VdT) – Benaming voor soms eenvoudige wijnen op basisniveau echter ook experimentele topwijnen in bepaalde gevallen in het verleden, maar die zijn tegenwoordig meestal geklasseerd als IGT of zelfs als DOC. Een mooi voorbeeld is de topwijn Sassicaia van Tenuta san Guido. In de jaren ’70 op de markt gekomen als Vino da Tavola omdat men werkte met buitenlandse druivenrassen. In de loop van de jaren klom deze wijn op tot een geheel eigen DOC. Uniek in Italië .

– Indicazione Geografica Protetta (IGP) – Een soort tussencategorie voor experimentele wijnen die om de een of andere reden niet in aanmerking komen voor een traditionele DOC (zie hierna), bijvoorbeeld omdat men niet-traditionele druiven gebruikt of ongebruikelijke vinificatietechnieken toepast. In theorie heeft een IGP niet de status van een DOC, maar de markt beslist anders. Met name bij veel wijnen van niet-traditionele druivenrassen, die nu in heel Italië zijn aangeplant. In deze wijnen zien we vaak de  Franse Cabernet Sauvignon, Syrah, Merlot en Chardonnay oa terug. Het is goed om te weten dat IGP-wijnen regelmatig de kwaliteit van DOC-wijnen evenaren en gaan daar soms nog overheen. De producent is dan alles bepalend.

– Denominazione di Origine Controllata (DOC) – De klassieke Italiaanse herkomstbenaming, vergelijkbaar met de appellation contrôlée in Frankrijk op betrekking hebbend op vaste wijnwetgeving.  Regels zijn er voor allerlei wijnbouw disciplines zoals o.a. de begrenzing van de streek, toegestane druivensoorten, rendementen en productietechnieken.

– Denominazione di Origine Controllata e Garantita (DOCG) – In theorie de eredivisie van Italië met strengere regels dan voor de ‘gewone’ DOC. De keuze van de gebieden laat echter ruimte voor enige twijfel.

Prosecco ??

Een mooi voorbeeld om hierbij te noemen is de bekende Prosecco. Deze bestaat er als een DOC echter  ook nog eens al een DOCG. Bij de DOCG moet de wijn gemaakt zijn van de Glera druif en veplicht komen uit de regio Conegliano- Valdobbiodene. Bij de DOC mag er ook een andere druif aan te pas komen en uit een veel groter gebied komen, Dat moet je dan maar net weten!

Appassimento

Op het gebied van vinificatietechnieken biedt Italië eveneens een grote diversiteit. Een van de meest in het oog springende gebruiken is het laten indrogen van al geplukte druiven. Deze techniek wordt de Appassimento techniek genoemd , vroeger alleen voor enkele recioto wijnen, echter tegenwoordig zien we het zeer veel met vooral soepele wijnen uit Veneto en uit Apulië. Het staat dan ook voor en door hun bekendheid ook pontificaal op het etiket vermeld. Het jammige van de wijnen spreekt veel mensen aan en daardoor zijn ze zeer populair in onze webshop. Een mooi voorbeeld is de Neropasso wijn.

In combinatie met een streeknaam kom je regelmatig de term Classico tegen. Het gaat dan om het oorspronkelijke kerngebied van een DOC dat meestal ook de beste kwaliteit oplevert.Riserva slaat op wijnen van superieure kwaliteit met een verplichte rijpingsduur. Hoe lang hangt af van de afzonderlijke DOC(G)’s.

Wijngebieden in Italië

Wijnhuizen uit Italië

Deze druiven groeien in Italië

Bekijk ons aanbod wijnen uit Italië

Villa Giada Manè

Villa Giada Manè

Streek: Piemonte Jaargang: 2019 Druiven: Chardonnay, Cortese

Mooie delicate witte wijn uit Piëmonte De Villa Giada Manè is een heldere en gele… Lees meer
14,75
Paradiso Basato Nero di Troia

Paradiso Basato Nero di Troia

Streek: Puglia Jaargang: 2016 Druiven: Nero di Troia

Nero di Troia, een beetje obscure inheemse druif uit Puglia De Paradiso Basato Nero di… Lees meer
24,75
Villa Sandi Asolo Prosecco Superiore

Villa Sandi Asolo Prosecco Superiore

Streek: Veneto Jaargang: N.V. Druiven: Villa Sandi

Kwaliteits Prosecco die je smaakpapillen prikkelt! De Villa Sandi Asolo Prosecco Superiore is een sprankelende… Lees meer
11,95
Selva Capuzza Lugana Menasasso

Selva Capuzza Lugana Menasasso

Streek: Lombardije Jaargang: 2013 Druiven: Turbania

Een oude Lugana met houtrijping maar dat is speciaal! De druiven voor deze Selva Capuzza… Lees meer
21,95
Costanti Brunello di Montalcino

Costanti Brunello di Montalcino

Streek: Toscane Jaargang: 2015 Druiven: Brunello

Bravissimo ! Een diepe buiging voor deze delicate Brunello. Ook voor Brunello geldt helaas “goedkoop… Lees meer
79,50
Selva Capuzza Lugana Selva

Selva Capuzza Lugana Selva

Streek: Lombardije Jaargang: 2019 Druiven: Turbania

Typische Terroir Lugana Lugana wijnen zijn er in veel soorten en typen. Eenvoudig dun en… Lees meer
17,95
Geografico Bosco del Grillo governo

Geografico Bosco del Grillo Governo

Streek: Toscane Jaargang: 2019 Druiven: Cabernet Sauvignon, colorino, Merlot, Sangiovese

Souvereine Governo De Geografico Bosco del Grillo Governo is dan ook gemaakt volgens de aloude… Lees meer
8,95
Meer wijnen uit Italië bekijken