Wijnen uit Bourgogne

Domaine de Geneves Chablis

Domaine de Geneves Chablis

Streek: Bourgogne Jaargang: 2018, 2019 Druiven: Chardonnay

Chablis, echt niet voor niks een klassieker. Ooit waren er tijden dat wanneer je het… Lees meer
13,95
Nuiton-Beaunoy Bourgogne Pinot Noir

Nuiton-Beaunoy Bourgogne Pinot Noir

Streek: Bourgogne Jaargang: 2015 Druiven: Pinot Noir

Vers rood fruit gemengd met subtiele aardsheid Deze soepele bourgogne Pinot Noir van Nuiton-Beaunoy heeft… Lees meer
10,45
Joseph Faiveley Bourgogne Chardonnay

Joseph Faiveley Bourgogne Chardonnay

Streek: Bourgogne Jaargang: 2016 Druiven: Chardonnay

Heldere, goudgele kleur met lichtgroene tinten gemaakt van 100% Chardonnay. Joseph Faiveley Bourgogne Chardonnay heeft een… Lees meer
17,45

De Bourgogne is een van de meest complexe wijngebieden ter wereld. De wijnen zijn van oudsher wereldberoemd en met name de Premier en Grand Cru-wijnen zijn van absolute wereldklasse.

Dat succes is in grote mate te danken aan de Benedictijner en Cisterciënzer kloosterordes die vanaf de 10e eeuw bezit namen van een groot deel van het Bourgondische grondgebied en dat in cultuur brachten. De monniken probeerden de kwaliteit van de verschillende delen op systematische wijze in kaart te brengen en ontwikkelden zo de climats; percelen die vanwege hun speciale terroir herkenbare en typische wijnen opleveren. Enkele duizenden climats zijn er te onderscheiden in het relatief kleine wijngebied van de Bourgogne. In veel gevallen beslaan ze niet meer dan een halve hectare en zijn ze ook nog eens verdeeld over meerdere eigenaren. De beste climats zijn geklasseerd als Premier of Grand Cru. Dit typische karakter van deze “terroirs” wordt pas goed duidelijk bij wijnen afkomstig van de kwalitatief streng werkende wijnboeren. Deze wijnboeren zijn echter maar goed voor ongeveer 35%  van de totale productie. Dit maakt een echt goede bourgogne dan ook tot een schaars goed. 

Waar Frankrijk het begrip terroir al hoog in het vaandel heeft, geldt dat in de overtreffende trap voor de Bourgogne. Van de omgevingsfactoren die gezamenlijk de kwaliteit van de druiven bepalen, (bodem, klimaat en druivenras), verdient vooral de bodem aandacht, want nergens ter wereld is die van structuur en samenstelling zo fragmentarisch als in de Bourgogne. Erosie heeft in de loop van de tijd gezorgd voor een lappen deken van lokaal verschillende grondcombinaties. Daarnaast is de Pinot Noir ook een soort van spookdruif. Deze druif neemt gemakkelijk de elementen van het terroir op en levert daarom een grote diversiteit aan wijnstijlen op. Anders dan de Bordeaux, waar een status wordt toegekend aan een bepaald château, wordt in de Bourgogne een bepaalde cru toegekend aan wijnen uit een bepaalde wijngaard.

Pinot noir

Waarin Bourgogne ook verschilt met de Bordeaux is dat vrijwel alle wijnen van één druivenras gemaakt zijn. Voor rood is dat Pinot Noir en voor wit Chardonnay – en in bepaalde gevallen de minder bekende Aligoté. De Beaujolais behoort officieel ook tot de Bourgogne, echter daar is met name de Gamay druif aangeplant. Wijn uit Beaujolais wordt vaak onderschat, maar is een licht gekoelde Beaujolais met een steak tartare, Franse frietjes en een goed aangemaakte Hollandse kropsla vormt een niet te versmaden combinatie. 

Pinot noir doet het heel goed in het koele Bourgogne, maar dit is ook een gevoelige druif. Voor wijnboeren is de druif een ware lastpak. De druif wil het namelijk heel precies hebben: een schrale bodem, niet te koud maar ook zeker niet te heet en ook een niet te natte bodem. Bovendien is de druif gevoelig voor ziektes, rot en schimmels. In mindere jaren kan de kwaliteit van de wijn niet worden gecompenseerd door assemblage met andere druivenrassen; pinot noir is immers een mono-cépage. Vakmanschap in wijngaard en kelder is dus nóg meer dan elders van cruciaal belang. Maar àls de wijn goed is gelukt, dan heb je ook wel iets moois in je glas!

Sub-appellations

De Bourgogne bestaat uit diverse sub-appellations: