Wijnen uit Barbaresco

Barbaresco is een relatief kleine wijnstreek in de Piemonte. Een vergelijking met het ernaast liggende Barolo is snel gemaakt, maar verschillen zijn aanwezig en zo ook in de wijnen. Angelo Gaja heeft met zijn vernieuwende vinificatietechnieken Barbaresco op de wereldkaart gezet!

Gaja Barbaresco 2017

Gaja Barbaresco 2017

Streek: Piedmont (Piemonte) Jaargang: 2017 Druiven: Nebbiolo

Gaja Barbaresco 2017: Een Italiaanse icoonwijn! De Gaja 2017 Barbaresco is dan ook genuanceerd en… Lees meer
230,00
Gaja Barbaresco 2014

Gaja Barbaresco 2014

Streek: Piedmont (Piemonte) Jaargang: 2014 Druiven: Nebbiolo

Gaja Barbaresco… the best from the best 94/100 punten Falstaff 93/100 Wine Enthousiast Het wijnjaar… Lees meer
210,00
Cigliuti Barbaresco Serraboella

Cigliuti Barbaresco Serraboella

Streek: Piedmont (Piemonte) Jaargang: 2016 Druiven: Nebbiolo

Klein maar dan wel heel fijn is deze Barbaresco! Cigliuti is een klein, charmant familiebedrijf… Lees meer
59,95
Cascina Ghercina Barbaresco DOCG

Cascina Ghercina Barbaresco DOCG

Streek: Piedmont (Piemonte) Jaargang: 2015 Druiven: Nebbiolo

Barbaresco wordt de koningin van de wijnen genoemd. Uit hetzelfde gebied in Piemonte komt ook… Lees meer
19,50
Gaja Barolo Barbaresco

Gaja Barbaresco DOCG

Streek: Piedmont (Piemonte) Jaargang: 2013 Druiven: Nebbiolo

Hemelse Barbaresco van wijnengel Angelo Gaja De Gaja Barbaresco DOCG is één van de topwijnen… Lees meer
195,00

Barbaresco wijnen

Barbaresco DOCG ligt ten noord-oosten van het stadje Alba en vlak naast de rivier de Tanaro. De belangrijkste dorpen zijn Barbaresco, Neive en Treiso. Het is met 680 hectare wijngaard een relatief kleine streek, een stuk kleiner dan de 1.900 ha van zijn grotere broer Barolo uit de Piemonte. Er zijn veel overeenkomsten en enkele verschillen te noemen tussen Barolo en Barbaresco. 

De wijngaarden van Barbaresco liggen vrij laag op 150 tot 300 meter boven zeeniveau, terwijl de wijngaarden in Barolo tussen 250 en 450 meter hoog liggen. Voor Barbaresco heeft dat als voordeel dat de gemiddelde temperatuur iets hoger ligt en daardoor de druif iets eerder een fenolische rijpheid heeft bereikt. De bodemsamenstelling van Barbaresco is net als Barolo kalkhoudend leem, maar bevat iets meer zand en minder leem. Deze kleine verschillen in bodemsamenstelling, iets minder hoge ligging van de wijngaarden en de rivier Tarano die tegen het gebiedje aanligt, is wellicht de oorzaak van de toch opvallende verschillen tussen de twee gebieden. Algemeen gesproken is Barbaresco iets lichter van structuur, iets zachter mondgevoel en eerder drinkbaar. De verschillen zijn klein en tijdens een blindproeverij zijn beide wijnen ook moeilijk uit elkaar te houden. Barolo wordt wel ‘de koning van de wijnen’ genoemd en de Barbaresco ‘de koningin van de wijnen’.

Angelo Gaja

Toch is de bekendheid van Barbaresco een stuk kleiner dan van Barolo. Geheel onterecht vinden wij van Wijnclub Amsterdam. Het gebied heeft voortreffelijke producenten waar Angelo Gaja de meest bekende is. In 1961 begon Angelo Gaja te werken in het familiebedrijf en in 1970 nam hij het bedrijf over. Samen met zijn studievriend Guido Rivella begon hij te experimenteren en innoveren door opbrengst per hectare te halveren, introductie van andere druivenrassen en vernieuwende vinificatiemethodieken.  

Met zijn streven naar de hoogste kwaliteit heeft hij niet alleen het familiebedrijf naar een hoger niveau gebracht, maar door zijn innovatieve manier van wijn maken en is hij voor vele Italiaanse wijnmakers hét grote voorbeeld. Met verbluffende resultaten verovert Gaja met zijn prachtige Gaja Barbaresco‘s – het vlaggenschip van het bedrijf – de hele wereld. Door menigeen wordt Gaja gezien als de ‘onbetwiste koning van Barbaresco’.

Zin in een Barbaresco?

Fantastische Barbaresco wijn kunt u gemakkelijk kopen bij Wijnclub Amsterdam. Wij hebben deze wijnen onder andere van Gaja en Cascina Ghercina. Ook indien u op zoek bent naar een bepaalde wijn die Wijnclub Amsterdam momenteel niet op voorraad heeft, neem dan even contact met ons op we helpen u graag. Kijk ook bij de andere mooie wijnen van ons Wijnclub Amsterdam assortiment.