Wijnen uit Barbera d’Alba en Barbera d’Asti

In Piemonte liggen twee gebieden waar de Barbera druif heerst. Dit is Barbera d'Alba en Barbera d’Asti. Typische smaken is klein rood fruit zoals frambozen maar ook viooltjes. Barbera d'Asti heeft een DOCG kwalificatie.

In de Piemonte liggen 2 wijngebieden die qua naamgeving best wel op elkaar lijken. Dat zijn Barbera d’Alba en Barbera d’Asti. Toch zijn ze zeker niet hetzelfde. Er zitten zeker verschillen in. Lees hier welke dat zijn.

Barbera d’Alba

Het Barbera d’Alba wijngebied is gelegen rondom de stad Alba in Piemonte. In dit gebied worden twee varianten van deze wijn geproduceerd namelijk de (gewone) Barbera d’ Alba en de Barbera d’ Alba Superiore. De gewone Barbera d’ Alba krijgt geen of nauwelijks kelderrijping voordat deze gebotteld en op de markt verschijnt. De Barbera d’ Alba Superiore krijgt minimaal 12 maanden houtrijping.

Beide wijnvarianten worden gemaakt van Barbera druiven. Wat de smaak betreft komen vooral frambozen en viooltjes naar boven en voor de superiore kunnen ook typische houtsmaken verwacht worden. Barbera d’ Alba (Superiore) heeft de DOC kwalificering.

Barbera d’Asti

De wijnen Barbera d’Asti worden gemaakt in het heuvelachtige landschap van Piemonte rond het stadje Asti. De Barbera d’Asti heeft sinds 2008 de DOCG status en is voor Italië de hoogste kwaliteitsaanduiding. De wijn wordt gemaakt van minimaal 90% van de Barbera druif en 10% andere druiven. Naast de gewone Barbera d’Asti bestaat er ook een Barbera d’Asti Superiore. Deze wijn heeft één procent meer alcohol (12,5%) én heeft een langere rijpingstijd gehad op houten vaten (minimaal 6 maanden) en daarna nog minimaal 6 maanden op fles.

In 2014 zijn er nog drie kleine gemeenten aan het DOCG label toegevoegd vanwege hun uitzonderlijke kwaliteit. Deze gemeentenamen mogen expliciet op het etiket van de Barbera d’Asti Superiore worden genoemd: Colli Astiani, Nizza en Tinella. Deze drie wijnen hebben langere verplichte rijpingstijden op vat waardoor de wijn zich nóg sterker kan ontwikkelen.

Smaakt deze Barbera naar meer?

Heerlijke Barbera d’Alba en Barbera d’Asti kunt u gemakkelijk kopen bij Wijnclub Amsterdam. Ook indien u op zoek bent naar een bepaalde wijn die Wijnclub Amsterdam momenteel niet op voorraad heeft, neem dan even contact met ons op we helpen u graag. Kijk ook bij de andere mooie wijnen van ons Wijnclub Amsterdam assortiment.