Wijnen uit Basilicata

De wijngaarden liggen op de steile hellingen van gedoofde vulkanen en hebben daardoor een duidelijk mineraal karakter. De beste wijnen uit Basilicata worden van de Aglianico druif gemaakt. De beste uit Basilicata is de Aglianico del Vulture DOC uit de vulkanische wijngaarden van de Vulture regio. Een aromatische en stevige rode wijn die veel elegantie kan hebben en die tot de meest interessante rode wijnen van Italië mag worden gerekend.

Fantini Grand Cuvee Rosé

Fantini Grand Cuvee Rosé

Streek: Basilicata Jaargang: N.V. Druiven: Aglianico

Samen pretty in Pink met Fantini. De Fantini Grand Cuvee Rosé is je liefdeswijn bij… Lees meer
10,50
Pipoli Rosato Aglianico

Pipoli Rosato Aglianico

Streek: Basilicata Jaargang: 2020 Druiven: Aglianico

De Pipoli Rosato Anglianico komt uit zuid-Italië en wordt gemaakt van de druif Anglianico. Het is een… Lees meer
6,99
Pipoli Aglianico Del Vulture

Pipoli Aglianico Del Vulture

Streek: Basilicata Jaargang: 2018 Druiven: Aglianico

De anglianico is één van onze favoriete druiven Pipoli Aglianico Del Vulture is een aangename,… Lees meer
7,10

Basilicata is met zo’n 10.000 hectare een vrij kleine wijnregio in het zuidwesten van Italië. Tegelijkertijd ook een economisch arme regio. De wijngaarden liggen op de steile hellingen van gedoofde vulkanen. Het is droog, bergachtig en veel wijngaarden liggen op löss of op een vulkanische bodem. Een onherbergzaam terrein. Dat lijkt een oninteressant gebied maar vanuit de wijnbouw perspectief juist helemaal niet! De omstandigheden zijn juist zeer goed om kwaliteitswijnen te maken. De wijnen krijgen door het vulkanische terroir een duidelijk mineraal karakter. Het is het type mineraliteit dat doet denken aan vuursteen.

De beste wijnen uit Basilicata worden van de Aglianico druif gemaakt. De Aglianico is een echte kwaliteitsdruif die ook in Campania prachtige wijnen voortbrengt. De beste uit Basilicata is de Aglianico del Vulture DOCuit de vulkanische wijngaarden van de Vulture regio op 400 tot 600 meter. Een aromatische en stevige rode wijn die veel elegantie kan hebben en die tot de meest interessante rode wijnen van Italië mag kan gerekend. Daarnaast maken de wijnboeren uit Basilicata rode wijn van PrimitivoMalvasia Nera en wit van Malvasia BiancoGreco en de Fiano.

In dit ruige landschap is het voor de wijnboeren niet eenvoudig werken. Ze binden hun druivenstokken aan palen met een draadframe om ze optimaal te kunnen laten rijpen. Door de steile hellingen moet de oogst handmatig worden verricht.

Rode wijnen uit Basilicata

De wijnproductie van de regio richt zich voor een groot deel op de “Aglianico del Vulture”. De wijnen zijn van redelijke stevige structuur.  Ze heeft een donker gekleurde dikke schil. Aglianico loopt vroeg uit, maar rijpt heel laat. Soms is de oogst pas in november. Gelukkig heeft men een Mediterraan klimaat en daardoor minder last van een weeromslag die voor groot verschil tussen oogstjaren kan veroorzaken. Aglianico groeit in een soort halve maan van Napels tot aan Bari.

Hier komen de beste Aglianico wijnen vandaan – de Aglianico del Vulture en de Taurasi – met aroma’s van pruim, kers, zwarte peper en chocola. Door de stevige zuren en een optimale tannine kwaliteit kunnen deze wijnen lang rijpen. De grootste wijnen van Zuid-Italië worden gemaakt van Aglianico.  Een mooie voorbeeld is de Piano del Cerro Aglianico del vulture die bijvoorbeeld uitstekend combineren met gerechten met geit.

Witte wijnen

Voor de witte wijnen in Basilicata zijn er verschillende opties: Vesevo Greco di Tufo DOCG bijvoorbeeld waar de greco druif , aangeplant op een oude verweerde vulkanische ondergrond (tufsteen) voor een lekker pittig mineralig glas wijn zorgt. Maar ook de Malvasia zien we hier veel aangeplant.  Deze druif levert zeer aromatische wijnen op met geuren van overrijpe abrikoos, perzik en peer en ook duidelijk nootachtig, is zacht, elegant en heeft een matige zuurgraad. De fruittonen blijven op de achtergrond met in de afdronk een bittertje van amandelen.