Wijnen uit Chianti

Chianti is een wijngebied in de Toscane en hier komt een van de beste Italiaanse wijnen van heel Italië vandaan. Chianti heeft de hoogst haalbare classificatie DOCG.

De wereldberoemde Toscaanse wijn gemaakt van de Sangiovese-druif werd oorspronkelijk verkocht in mandflessen met stro. Deze mandflessen heten Fiaschi, en het meervoud is Fiasco. De wijn die in de jaren zeventig in deze Fiasco werd verkocht waren op zijn best licht pittige wijnen, maar helaas vaak een kwalitatief matige wijn. De wijn werd vaak opgepept met blauwe druiven uit het zuiden van Italië. Chianti wijn ontwikkelde een imago waar eenvoudige en matige wijnen vandaan komen.

Het was duidelijk dat het zo niet verder kon. De wetgeving werd aangetrokken sindsdien is er in deze streek veel gebeurd en verbeterd. De kwaliteit van de wijn is sterk omhoog gegaan. Er is regio afgebakend waar kwalitatief de beste wijn uit het gebied wordt gemaakt, dit gebied heet Chianti Classico. Hier komt een van de beste Italiaanse wijnen van heel Italië vandaan. Chianti heeft de hoogst haalbare classificatie DOCG.

Chianti, een rode blend uit Toscane, is de meest erkende wijn buiten Italië. Deze wijn is net zo belangrijk voor de Italiaanse keuken als extra vierge olijfolie. Een geweldige wijn-spijs combinatie is bijvoorbeeld een scherpe, kruidige, kruidachtige wijn uit de Chianti naast een bord gesneden prosciutto of pasta al pomodoro.