Wijnen uit Piemonte

Piemonte ligt aan de voet van de Alpen in het noorden van Italië. Piemonte heeft een aantal belangrijke wijnstreken zoals Barolo, Barbaresco, Langhe, Barbera d'Asti en Moscato d'Asti. Meest aangeplante druif is ongetwijfeld de fruitige Barbera maar mooie Nebbiolo wordt zeer gewaardeerd door een grote schare liefhebbers.

Travaglini-gattinara

Travaglini Gattinara DOCG

Streek: Piemonte Jaargang: 2016 Druiven: Nebbiolo

Wat direct opvalt aan wijnen van Travaglini is de afwijkende vorm van de fles. De fles… Lees meer
29,25
Luigi Einaudi Langhe Nebbiolo

Luigi Einaudi Nebbiolo

Streek: Piemonte Jaargang: 2018 Druiven: Nebbiolo

Luigi Einaudi Nebbiolo uit de Langhe is gemaakt van jonge Nebbiolo wijnstokken in de wijngaarden… Lees meer
19,35
Luigi Einaudi Dogliani

Luigi Einaudi Dogliani

Streek: Piemonte Jaargang: 2018 Druiven: Dolcetto

In 1897 studeert de 23-jarige Luigi Einaudi af als econoom aan de Universiteit van Turijn.… Lees meer
15,29
Bricco dei Guazzi Barbera Ast

Bricco dei Guazzi Barbera d’Asti

Streek: Piemonte Jaargang: 2017 Druiven: Barbera

Barbera, een druif afkomstig uit de regio Piemonte. Deze regio is een favoriete vakantiebestemming gelegen… Lees meer
11,25
Cascina Ghercina Barbaresco DOCG

Cascina Ghercina Barbaresco DOCG

Streek: Piemonte Jaargang: 2015 Druiven: Nebbiolo

Barbaresco wordt de koningin van de wijnen genoemd. Uit hetzelfde gebied in Piemonte komt ook… Lees meer
19,50
Damilano Langhe nebbiolo Larghe

Damilano Nebbiolo Langhe Marghe

Streek: Piemonte Jaargang: 2016 Druiven: Nebbiolo

Damilano Nebbiolo Langhe Marghe is een wijn gemaakt van 100% Nebbiolo-druiven en opgegroeid op kalksteen… Lees meer
19,40

Wijnen uit Piëmonte

Net onder de ruige hoge Franse Alpen ligt in het noordwesten van Italië de streek Piëmonte. Het gebied is vooral bekend vanwege de BaroloBarbarescoBarbera en Moscato d’Asti. Dit zijn al klinkende namen. Maar uit deze streek komen nog veel meer mooie rode en verfijnde witte wijnen. Piemonte is heuvelachtig en de letterlijke betekenis van Piemonte is ‘aan de voet van de bergen’.

Rode wijnen uit Piëmonte

Barolo

De meest bekende wijn uit Piëmonte is de Barolo. De wijn is prachtig complex en wordt door veel wijnliefhebbers bijzonder gewaardeerd. De druif waar deze mooie wijn van wordt gemaakt is de Nebbiolo (letterlijk vertaald: mist). Het is geen gemakkelijke druif om te cultiveren. De druif is heel verwend qua terroir en verzorging. De plant heeft veel zon nodig en loopt daarom vroeg uit en de druiven zijn pas laat rijp. Het grillige klimaat met veel mist (nebbio) kan dus langdurige invloed uitoefenen op de kwaliteit van de oogst. Dat maakt de druiven en dus de oogst kwetsbaar voor slechte weersomstandigheden.

De prijzen voor de betere jaren bij de goede wijnhuizen lopen daarom soms flink op. In mindere jaren kan de wijn tannine-rijk en stug zijn. Wij hebben ook gekozen voor een betaalbaar broertje uit het gebied net naast Barolo in ons assortiment: de Langhe Nebbiolo. Perfect te combineren met een gerecht met truffels, een ander bekend product uit Piemonte.

Barbera ‘d Asti, Barbera ‘d Alba en Barbera del Monferrato

De meest aangeplante rode druif in Piemonte is de Barbera. Deze druif levert gulle fruitige wijnen op. De wijn heeft een smaak variërend van licht eenvoudig tot medium zwaar, eventueel met houtrijping. De bekenste Barbera’s komen uit de plaatsen Asti, Alba en Monferrato. Barbera wijnen zijn met verschillende gerechten vrij breed inzetbaar.

Dolcetto en Brachetto

Minder bekend, maar zeker de moeite waard zijn de dolcetto en brachetto. Beide druiven leveren vaak fruitige wijnen op. In de Brachetto d’Aqui DOCG komt de brachetto druif vaak ook als frizzante (kleine bubbel) op de markt. De smaak van aardbeien en frambozen overheerst. Heerlijk te combineren met rood fruit desserts met bijvoorbeeld ijs.

Witte wijnen uit Piëmonte

De bekendste witte wijn uit Piemonte is de Moscato d’Asti. In Nederland is vooral de Frizzante bekend, dus met een klein beetje bubbels erin. Opvallend is het lage alcoholpercentage van 5 a 6 %. Deze wijn doet het uitstekend als aperitief. Door de combinatie van fris zoet met voldoende zuren is het ook een uitstekende begeleider van allerlei dessertgerechten zoals fruitsalade of pannacotta.

Roero Arneis

Onze tip voor een witte Piemonte is die van de druif Arneis uit het gebied Roero. Het is net zoals de Nebbiolo een moeilijke druif om te ‘temmen’ maar bij een goed resultaat zijn het prachtige lichte verfijnde wijnen!