Wijnen uit Sardinië

Sardinië is een Italiaans eiland dat geweldige wijnen voortbrengt. Door de Spaanse overheersing zijn de meest voorkomende druiven afkomstig uit Spanje. Denk aan cannonnau, carignena en bovale.

Santadi Rocca Rubia Riserva

Santadi Rocca Rubia Riserva

Streek: Sardinië Jaargang: 2017 Druiven: Carignano

Carignan, Carinena, Carignano. Drie namen voor dezelfde laatbloeier druif Bovengenoemde zijn namen voor dezelfde druif… Lees meer
18,25
I Garigisti di Sorgogno Murru

I Garagisti di Sorgono Murru

Streek: Sardinië Jaargang: 2016 Druiven: Monica

I Garagisti di Sorgono Murru: 9- in De Grote Hamersma De Grote Hamersma heeft van… Lees meer
24,95
I Garagisti di Sorgono Uras

I Garagisti di Sorgogno Uras

Streek: Jaargang: 2015 Druiven: Cannonau, Monica, Muristeddu

Fluweelzachte topwijn uit Sardinië De I Garagisti di Sorgogno Uras heeft in De Grote Hamersma… Lees meer
30,50
Santadi Villa Solais Casa del Vino Amsterdam LR

Villa Solais Vermentino

Streek: Sardinië Jaargang: 2019 Druiven: Nuragus, vermentino

Sardinië in je glas! Vermentino is één van de bekende witte druivensoorten op Sardinië. Een… Lees meer
8,49

Wijnen uit Sardinië

Ongeveer 200 kilometer ten westen van de Tyrrheense kust, ter hoogte van Napels, ligt het eiland Sardinië. Een ruig landschap met veel heuvels en bergen. Net als op Sicilië een mediterraan klimaat maar juist met veel wind. In de winter de mistral uit het noorden, in de zomer de hete sirocco uit het zuiden.

Gezond wonen is het wel in Sardinië. Het is een zogenaamde ‘Blue Zone’. Blue Zones zijn vijf gebieden op deze aardbol waar mensen beduidend ouder worden dan gemiddeld. Onderzoek gaf ook aan dat mede komt door het drinken van veel lokale wijnen. Het is een weetje, maar doe er je voordeel mee!

Rode wijnen uit Sardinië

Door onder andere de Spaanse overheersing in het verleden treffen we hier veel Spaanse druivensoorten aan die zich aan deze natuur hebben aangepast. Een druif die het hier geweldig goed doet is de cannonau. Deze druif is identiek aan Spaanse garnacha, of de Franse grenache. Verder vinden we hier de carignena (Carignan) en de bovale (bobal).

Veel Sardeense wijnen zijn erg krachtig maar toch met veel finesse. Dat geldt ook voor de rode wijnen van de DOC Cannonau. Deze wijnen zijn intens robijnrood met een volle stevige smaak en een hint van rijpe bosvruchten.

Witte wijnen uit Sardinië

In Sardinië geeft de druif Vermentino een levendige witte wijn die je hier veel ziet. Er zijn twee DOC’s, de Vermentino di Sardegna en de Vermentino di Gallura. De smaak van Vermentino is vol en enigszins kruidig, vaak ziltig met aroma’s van geconfijte citroen.  Een bordje pasta vongole gaat helemaal top samen met de Villa Solais Vermentino uit Sardinië.