Cannonau di Sardegna

Soort
Region
Zoek een regio
Grape
Zoek een druif
Grape
Contents
Contents
Domain
Zoek een wijnhuis
Domain
Environment-friendly
Environment-friendly
Alcohol
Alcohol
Toon meer opties
Vintage
Vintage
Toon meer opties
Flavor
Flavor
Toon meer opties
Theme

Showing all 2 results

Cannonau di Sardegna is een DOC van het Italiaanse eiland Sardinië. Het is gemaakt van Cannonau. De lokale naam voor de Grenache – een van de meest succesvolle wijndruiven van Sardinië.

De regio-brede Cannonau di Sardegna DOC-titel bestrijkt het hele eiland, van Sulcis en Cagliari in het zuiden tot Gallura in het noorden. Men introduceerde hem in juni 1972. Ongeveer één fles op elke vijf Sardijnse wijn is een Cannonau di Sardegna.

De DOC staat de productie van zeven verschillende stijlen van Cannonau toe. Rode wijnen zijn geproduceerd onder de titel rosso of classico. Dit afhankelijk van het percentage Cannonau. Om de extra titel riserva te verdienen, moet een Cannonau di Sardegna rosso-wijn een alcoholgehalte van minimaal 12,5% alcohol hebben. Ook ten minste twee jaar gerijpt hebben voordat hij op de markt wordt gebracht. Dit staat bekend als affinamento obligatorio (verplichte verouderingsperiode). Twaalf maanden van deze rijpingsperiode moeten in vaten zijn doorgebracht.

Rosato (rosé) geproduceerd uit Cannonau di Sardegna heeft een rijke roze kleur. Daarbij  tonen van citrus en tropisch fruit en een uitgesproken mineraliteit die ook goed past bij een grote verscheidenheid aan gerechten.

Zoals met veel Sardijnse wijnen, is er een versterkte versie van Cannonau di Sardegna,  Dit is te herkennen aan de vermelding liquoroso op het etiket. Deze wijnen zijn ook zoeter.  Ze  hebben ook een hoger alcoholpercentage en bereiken doorgaans een alcoholgehalte tussen 16% (het wettelijke minimum) en 20% alcoholvolume.

Dessertwijnen

Dit zijn bovendien intens zoete, smaakvolle wijnen die het best passen bij desserts, vooral die met vijgen, donkere chocolade of gebakken fruit. De DOC staat twee stijlen toe; liquoroso dolce met een hoog restsuikergehalte en liquoroso secco, een droge versterkte met een iets hoger alcoholgehalte. Passito is ook populair met een vergelijkbare zoetheid als liquoroso dolce. De druiven zijn voor de fermentatie te drogen gelegd om de suikerniveaus te concentreren.

Levenselixer ?

De wijnen hebben de afgelopen jaren veel aandacht getrokken, niet noodzakelijk vanwege hun kwaliteit, maar vanwege hun associatie met een lange levensduur. De inwoners van Sardinië hebben de neiging om tot ver in de 90 te leven en in veel gevallen tot boven de 100, en het dieet op het eiland wordt hierbij meestal als een sleutelfactor beschouwd. Ze bevatten meestal veel anthocyanines en polyfenolen, antioxidantrijke verbindingen die in verband zijn gebracht met de gezondheid van het hart.