Piedmont (Piemonte)

Soort
Region
Zoek een regio
Region
Grape
Zoek een druif
Grape
Contents
Contents
Domain
Zoek een wijnhuis
Domain
Environment-friendly
Environment-friendly
Alcohol
Alcohol
Toon meer opties
Vintage
Vintage
Toon meer opties
Flavor
Flavor
Toon meer opties
Theme

Showing 1–16 of 56 results

Wijnen uit Piëmonte

Net onder de ruige hoge Franse Alpen ligt in het noordwesten van Italië de streek Piëmonte. Het gebied is vooral bekend vanwege de BaroloBarbarescoBarbera en Moscato d’Asti. Dit zijn al klinkende namen. Maar uit deze streek komen nog veel meer mooie rode en verfijnde witte wijnen. Piemonte is heuvelachtig en de letterlijke betekenis van Piemonte is ‘aan de voet van de bergen’.

Rode wijnen uit Piëmonte

Barolo

De meest bekende wijn uit Piëmonte is de Barolo. De wijn is prachtig complex en wordt door veel wijnliefhebbers bijzonder gewaardeerd. De druif waar deze mooie wijn van wordt gemaakt is de Nebbiolo (letterlijk vertaald: mist). Het is geen gemakkelijke druif om te cultiveren. De druif is heel verwend qua terroir en verzorging. De plant heeft veel zon nodig en loopt daarom vroeg uit en de druiven zijn pas laat rijp. Het grillige klimaat met veel mist (nebbio) kan dus langdurige invloed uitoefenen op de kwaliteit van de oogst. Dat maakt de druiven en dus de oogst kwetsbaar voor slechte weersomstandigheden.

De prijzen voor de betere jaren bij de goede wijnhuizen lopen daarom soms flink op. In mindere jaren kan de wijn tannine-rijk en stug zijn. Wij hebben ook gekozen voor een betaalbaar broertje uit het gebied net naast Barolo in ons assortiment: de Langhe Nebbiolo. Perfect te combineren met een gerecht met truffels, een ander bekend product uit Piemonte.

Barbera ‘d Asti, Barbera ‘d Alba en Barbera del Monferrato

De meest aangeplante rode druif in Piemonte is de Barbera. Deze druif levert gulle fruitige wijnen op. De wijn heeft een smaak variërend van licht eenvoudig tot medium zwaar, eventueel met houtrijping. De bekenste Barbera’s komen uit de plaatsen Asti, Alba en Monferrato. Barbera wijnen zijn met verschillende gerechten vrij breed inzetbaar.

Dolcetto en Brachetto

Minder bekend, maar zeker de moeite waard zijn de dolcetto en brachetto. Beide druiven leveren vaak fruitige wijnen op. In de Brachetto d’Aqui DOCG komt de brachetto druif vaak ook als frizzante (kleine bubbel) op de markt. De smaak van aardbeien en frambozen overheerst. Heerlijk te combineren met rood fruit desserts met bijvoorbeeld ijs.

Witte wijnen uit Piëmonte

De bekendste witte wijn uit Piemonte is de Moscato d’Asti. In Nederland is vooral de Frizzante bekend, dus met een klein beetje bubbels erin. Opvallend is het lage alcoholpercentage van 5 a 6 %. Deze wijn doet het uitstekend als aperitief. Door de combinatie van fris zoet met voldoende zuren is het ook een uitstekende begeleider van allerlei dessertgerechten zoals fruitsalade of pannacotta.

Roero Arneis

Onze tip voor een witte Piemonte is die van de druif Arneis uit het gebied Roero. Het is net zoals de Nebbiolo een moeilijke druif om te ‘temmen’ maar bij een goed resultaat zijn het prachtige lichte verfijnde wijnen!