Vin Santo

Soort
Region
Zoek een regio
Grape
Zoek een druif
Grape
Contents
Contents
Domain
Zoek een wijnhuis
Domain
Environment-friendly
Environment-friendly
Alcohol
Alcohol
Toon meer opties
Vintage
Vintage
Toon meer opties
Flavor
Flavor
Toon meer opties
Theme

Showing the single result

Vin Santo: een heerlijk zoete Toscaanse klassieker

De beroemde dessertwijn uit Toscane met een karakteristieke smaak, één van de specialiteiten van deze streek. Het betekent letterlijk ‘heilige wijn’. Deze naam heeft de wijn gekregen omdat het vroeger als miswijn werd gebruikt. De wijn is amberkleurig en half zoet en vol en romig van smaak met veel fruit en iets notigs.

De wijn wordt al eeuwen op dezelfde manier gemaakt. Het is een specialiteit uit Toscane. Vin Santo wordt gemaakt van de druivensoorten Malvasia bianco en Trebbiano. Na de pluk worden de druivenranken gedurende 3 tot 4 maanden in een schuur opgehangen om de druiven te laten indrogen. Door dit indrogingsproces verliezen de druiven veel vocht, waardoor geconcentreerd sap met veel smaak overblijft en het suikergehalte toeneemt. Tussen 1 december en 31 maart mag de wijn verder worden verwerkt. De wijn rijpt minstens 3 jaar op kleine houten vaten van diverse houtsoorten (eik, kers en kastanje).

De ideale drinktemperatuur voor een Vin Santo ligt tussen 11 en 14 graden. Je serveert hem het liefst in een sherry of portglas.