Primitivo di Manduria

Soort
Region
Zoek een regio
Grape
Zoek een druif
Grape
Contents
Contents
Domain
Zoek een wijnhuis
Domain
Environment-friendly
Environment-friendly
Alcohol
Alcohol
Toon meer opties
Vintage
Vintage
Toon meer opties
Flavor
Flavor
Toon meer opties
Theme

Showing all 12 results

De Primitivo-druif is de belangrijkste bron voor volle rode wijnen uit de hak van de Italiaanse laars. Hij domineert de wijngaarden rond de steden Manduria en Sava en andere steden in de provincies Taranto en Brindisi volledig.

Een jaar of 10 geleden was Primitivo di Manduria obscuur en gedomineerd door grote coöperaties die voornamelijk saaie, zoetige, geoxideerde bulkwijn in grote hoeveelheden produceerden. In het begin van de jaren negentig veranderden echter serieuze producenten de houding en investeerden in nieuwe apparatuur, kleine vaten en nieuwe productie methodes. Vervolgens vanaf dat moment veranderde Manduria van een saaie wijn  tot  één van de meest dynamische wijnzones van Italië.

De naam “Primitivo” is afgeleid van het Italiaanse woord “primi” (vroeg). Dit verwijst naar de tijd van de oogst, dus de naam verwijst op geen enkele manier naar een simpele primitieve druif of wijn.

Het is reeds lange tijd bevestigd dat de Primitivo-variëteit verwant is aan de Californische Zinfandel-druif. Naar verluidt is deze vanuit Centraal-Europa naar Noord-Amerika is gebracht. Als gevolg van deze familiebanden noemen verschillende  producenten uit Puglia hun Primitivo-wijnen dan ook “Zinfandel” en vice Versa. Of dat een beetje wederzijdse wijnverkoop stimuleert?

Primitivo di Manduria produceert rode wijnen die variëren van droog tot zoetig. De zoete rode wijn Primitivo di Manduria Dolce Naturale, kreeg de eerste DOCG-benaming in Apulië.