Primitivo di Manduria

Primitivo di Manduria smaakt naar donker fruit zoals verse vijgen, bosbessen en gebakken bramen. Er is ook een duidelijk gedroogd fruit-leer karakter. Het woord Primitivo betekent niet primitief in het Italiaans, maar betekent eigenlijk vroege rijping aangezien deze druiven vroeg in het seizoen veel suiker verzamelen. Door de vroege rijping zijn de resulterende wijnen groot, weelderig en vol fruit.
Soort
Soort
Regio
Zoek een regio
Druif
Zoek een druif
Druif
Flesinhoud
Flesinhoud
Toon meer opties
Wijnhuis
Zoek een wijnhuis
Wijnhuis
Duurzaam
Duurzaam
Alcoholpercentage
Alcoholpercentage
Toon meer opties
Jaargang
Jaargang
Toon meer opties
Smaak
Smaak
Toon meer opties
Speciaal
Speciaal

Toont alle 13 resultaten

Primitivo di Manduria: Koninklijke Wijn uit Apulië

Primitivo is de heersende druivensoort in Apulië, de regio die als de hak van de Italiaanse laars bekendstaat. Met weelderige wijngaarden rond steden als Manduria, Sava, Taranto en Brindisi, heeft deze nobele druivensoort een rijke geschiedenis en heeft de afgelopen decennia een opmerkelijke transformatie ondergaan.

Een Decennium van Verandering: Van Duisternis naar Glorie

Nog maar tien jaar geleden was Primitivo di Manduria relatief onbekend en werd gedomineerd door grote coöperaties die voornamelijk saaie, zoete bulkwijnen produceerden. De situatie veranderde echter drastisch in de vroege jaren negentig. Toegewijde producenten herzagen hun aanpak en investeerden in moderne wijnmaakapparatuur, kleinere vaten en innovatieve productiemethoden. Manduria transformeerde van een regio met middelmatige wijnen naar een van de meest dynamische en veelbelovende wijnstreken in Italië.

De Betekenis van “Primitivo”: Inspiratie van de Oogsttijd

De naam “Primitivo” vindt zijn oorsprong in het Italiaanse woord “primi,” wat “vroeg” betekent, en verwijst naar het vroege tijdstip van de oogst van deze druif. Deze naam heeft geen verband met primitieve kwaliteiten. Primitivo-di-Manduria-wijnen hebben een rijke geschiedenis en een karakter dat verder gaat dan de naam.

Verwantschap met Zinfandel: Een Boeiend Verhaal

Een fascinerend aspect van Primitivo is de nauwe verwantschap met de Californische Zinfandel-druif. De Primitivo-druif wordt verondersteld zijn oorsprong te vinden in Centraal-Europa en heeft haar weg gevonden naar Noord-Amerika, waar ze bekendstaat als Zinfandel. Sommige producenten in Puglia noemen hun Primitivo-wijnen dan ook “Zinfandel,” en vice versa. Deze familielink heeft geleid tot een interessante uitwisseling van wijnen tussen de twee continenten.

Een Wereld van Smaak: Van Droog tot Zoet

Primitivo di Manduria biedt een breed scala aan rode wijnen, variërend van droog tot zoet. De zoete rode wijn Primitivo di Manduria Dolce Naturale heeft zelfs de felbegeerde DOCG-status (Denominazione di Origine Controllata e Garantita) gekregen, de hoogste erkenning voor Italiaanse wijnen in Apulië.

Een Ontdekkingsreis in een Glas Wijn

Met zijn rijke geschiedenis, opmerkelijke transformatie en intrigerende verwantschap met Zinfandel blijft wijn uit deze regio een boeiende en smaakvolle ontdekking voor wijnliefhebbers over de hele wereld. De wijnen uit deze regio blijven evolueren en verrassen met hun kwaliteit en diversiteit. Elke fles Primitivo di Manduria vertelt een verhaal van traditie en vernieuwing, en elk glas biedt een smaakvol avontuur dat de zintuigen prikkelt.