Niederösterreich

Niederösterreich is de grootste wijnregio van het land, in het Noordoosten van Oostenrijk. Veel wijngaarden liggen op steile hellingen langs de Donau. Barokke kloosters en schilderachtige dorpjes sieren de omgeving. De Grüner Veltliner en Riesling uit Niederösterreich zijn beroemd over de hele wereld. Maar vlak de heerlijk soepele rode wijnen van de Zweigelt en de Sankt Laurent niet uit. Bij Wijnclubamsterdam.nl vindt u ze allemaal.
Soort
Soort
Regio
Zoek een regio
Druif
Zoek een druif
Druif
Flesinhoud
Flesinhoud
Toon meer opties
Wijnhuis
Zoek een wijnhuis
Wijnhuis
Duurzaam
Duurzaam
Alcoholpercentage
Alcoholpercentage
Toon meer opties
Jaargang
Jaargang
Toon meer opties
Smaak
Smaak
Toon meer opties
Speciaal
Speciaal

Toont alle 2 resultaten

Niederösterreich, het grootste wijngebied uit Oostenrijk.

Geografisch als volume. Deze regio is verantwoordelijk voor ongeveer de helft van de totale wijnproductie van Oostenrijk.

Niederösterreich omvat dan ook acht van de 16 officiële wijnregio’s van Oostenrijk, die elk bijdragen aan de grote verscheidenheid aan wijnstijlen en -soorten. In de regio wordt een verscheidenheid aan verschillende druivensoorten verbouwd, maar Grüner Veltliner en Riesling domineren. De Pinot Noir en Sankt-Laurent druivenrassen worden allemaal in de hele regio aangeplant, waardoor wijnen van hoge kwaliteit worden gemaakt, ondanks dat ze zijn uitgesloten van de DAC-classificaties.

DAC Classificaties?? wat zijn dat ?

Vijf officiële Districtus Austriae Controllatus (DAC) wijnen zijn hier te vinden. Wijnen die in deze zones zijn gemaakt van andere dan de specifieke vermelde druiven bij het subgebied , worden geëtiketteerd als Niederösterreich. Zijn ze wel gemaakt van de specifieke druif in het specifieke gebied dan zijn ze DAC.

Dit zijn de DAC en hun bijbehorende druiven.

– Carnuntum: Witte wijn van Chardonnay, Weissburgunder of Grüner Veltliner. Rode wijn van Blaufränkisch of Zweigelt

Kamptal, Kremstal, Traisental: Witte wijnen van Grüner Veltliner of Riesling

Weinviertel: alleen Grüner Veltliner

Andere subregio’s van Niederösterreich

De hoog aangeschreven regio Wachau ligt ook in Niederösterreich en is de thuisbasis van veel van de beste wijndomeinen van het land. Het heeft zijn eigen classificatiesysteem met de labels Steinfeder, Federspiel of Smaragd.

Thermenregion staat juist bekend om rode wijnen uit Pinot Noir en Sankt Laurent in het zuiden. In het noorden van de zone komen ook witte wijnen van de inheemse Zierfandler en Rotgipfler vaker voor.

De stad Klosterneuburg in Wagram herbergt een belangrijke oenologische universiteit en onderzoekscentrum. Hier bevindt zich ook de oudste wijnproducent van het land, Stift Klosterneuburg.