Port & Sherry

Sherry en Port, Unieke wijnen en eenmaal in het glas ben je weer verbaasd hoe verrassend ze toch zijn. Wijnclubamsterdam.nl helpt je met een brede keuze om het eens rustig te ontdekken. 

 

Land
Land
Toon meer opties
Regio
Zoek een regio
Regio
Druif
Zoek een druif
Druif
Flesinhoud
Flesinhoud
Toon meer opties
Wijnhuis
Zoek een wijnhuis
Wijnhuis
Duurzaam
Duurzaam
Alcoholpercentage
Alcoholpercentage
Toon meer opties
Jaargang
Jaargang
Toon meer opties
Smaak
Smaak
Toon meer opties
Speciaal
Speciaal

Port, sherry… hetzelfde, toch? Verkeerd. Sherry, Port, het zijn beide versterkte wijnen, maar daar houdt het ook wel een beetje bij op.  In zowel smaak, historie als productieproces. Sherry en Port: het zijn unieke wijnen die zo’n intense smaakrijkdom kunnen hebben dat je opgaat in het proeven en de tijd en alles om je heen stilstaat. En de wijn-spijscombinaties zijn ongekend: juist door de complexiteit, door alle verschillende smaaklaagjes in deze wijnen zijn er oneindig veel bijzondere combinaties mogelijk… Laat je verrassen en bestel eens een mooie fles. En je kan ze gewoon open enkele weken bewaren. Natuurlijk delen ze enkele overeenkomsten; beide zijn versterkte wijn, smaken heerlijk na het diner (of ervoor) en komen van de Iberische kust. Maar dat is waar de lijst vrijwel eindigt. Het is gemakkelijk te geloven dat deze twee dranken zomaar onderling uitwisselbaar zijn.  

Waar komt Sherry en Port dan precies vandaan?  

 Port wordt geproduceerd in de Douro-vallei in het noorden van Portugal. Sherry wordt geproduceerd van druiven die worden geteeld in de buurt van Jerez de la Frontera (Jerez, door de Britten ‘Sherry’ genoemd) in de regio Andalusië in Zuid-Spanje. 

Hoe worden Port en sherry gemaakt? En wat zijn nou precies “versterkte”wijnen?  

Versterking bij de wijnproductie is de toevoeging van pure alcohol, aan een bestaande wijn. Echter het verschil tussen de verrijking van port en sherry is wanneer dat nou precies gebeurt. Bij de productie van sherry vindt de verrijking plaats aan het einde van de fermentatie. Na de vergisting van alle suikers dus wanneer er een droge wijn is.  Bij de productie van port vindt de verrijking halverwege de gisting plaats; dit is extra belangrijk, omdat de toevoeging van gedistilleerde alcohol met een hoog alcoholgehalte de gist doodt en de fermentatie afsnijdt. Omdat de gisting niet volledig was, blijft er een beduidend wat restsuiker (wel zo’n 100gram per liter) achter dat nog niet door de gist is geconsumeerd in de wijn, waardoor het zoet wordt.  Beetje scheikundig allemaal maar het mag logisch zijn dat deze wijnen altijd een wat hoger alcoholgehalte hebben. Ongeveer zo’n 19 à 20 %.  

 Wat zijn nog meer verschillen tussen Port en Sherry?  

Het grootste verschil is dat sherry uitsluitend van witte druiven wordt gemaakt, terwijl port zowel van rode als van witte kan worden gemaakt (hoewel port bijna altijd met rode druiven wordt gemaakt).  Droge sherry wordt gemaakt van de palomino-druif, terwijl zoetere versies worden gemaakt met een toevoeging van de pedro ximenez- of moscatel-druif. Port wordt gemaakt van een verscheidenheid aan rode druiven, hoewel touriga nacional, touriga franca, tinta barroca, tinta roriz (Portugees voor tempranillo) en tinto cao domineren. 

Wat zijn de verschillen in smaak van Port en Sherry?  

Het smaakprofiel van Sherry strekt zich uit over het hele spectrum, van kurkdroog tot stroperig. De wijnen zijn ingedeeld van droog tot zoet:  Fino, Manzanilla, Amontillado, Palo Cortado, Oloroso, Pedro Ximenez en Moscatel. Droge sherry rijpt onder een laag van een soort van Flor waardoor het contact van de wijn met zuurstof wordt voorkomen. Deze wijnen zijn fris en strakdroog, met een sterk ziltig karakter. Andere sherry’s zijn oxidatief gerijpt, wat gewoon een mooie manier is om te zeggen dat de wijn contact heeft met lucht. Deze oxidatie geeft nootachtige, rijke smaken aan de wijnen – en natuurlijk varieert de mate van zoetheid. 

Over het algemeen kan port worden opgesplitst in robijn of taankleurig; Ruby-ports zijn jonger en hebben meestal meer stroperige, zoete profielen. Tawny-poorten ondergaan uitgebreide vatrijping, waardoor hun kleur lichter wordt en meer nootachtige, karamel- en bakkruidenaroma’s aan de wijnen worden gegeven. 

Wat eet je bij Sherry en Port?  

In het geval van zoete Sherry zit je dan bij de blends met moscatel of pedro ximénez en natuurlijk de PX zelf – met desserts, van kaas tot chocola en crème brûlée. Even een scheutje droge sherry door de roerbak en het wordt gelijk chinees! Ook vaak een briljante combinatie. Bij vis, schaal- en schelpdieren gaat niets boven een beendroge Manzanilla (of Fino) Sherry. Om nog maar te zwijgen van het perfecte huwelijk tussen Manzanilla en oesters, haring of sardientjes… 

Een van de bekendste combinatie is een Ruby stijl port bij Stilton. Vooral omdat de sterke smaak van deze wijn zeer goed samen gaat met de scherpe smaak van de kaas. De wijn en het gerecht hebben een hoog smaak intensiteit. Deze combinatie werkt vooral bij volle rode port. Bij een tawny moet het juist wat milder. Bij de wat zachtere verfijnde Vintage of Tawny heb je een mildere kaas nodig, zoals Cheddar of Gruyere maar een maaslander kan ook prima.  In het gebied zelf wordt deze wijn vaak geserveerd met een lokaal kaassoort met daarbij kweepeergelei. Tawny gaat ook heerlijk bij notentaart of bijvoorbeeld bij een creme brulée.