Dão

De Dão is echt een nieuwe portugese ster aan het firmament! Lange tijd stonden de wijnen van de Dão bekend als onrijpe, grof gemaakte en tannine rijke wijnen, maar producenten met een vooruitziende blik en het gebruik van moderne vinificatie technieken laten nu de mogelijkheden zien wat er qua wijn maken mogelijk is in de streek. Heerlijke wijnen : Veel krokant fruit, soepelheid en wijnen met een “bite”. Heerlijk ook voor in de zomer soms lichtgekoeld.
Soort
Soort
Regio
Zoek een regio
Druif
Zoek een druif
Druif
Flesinhoud
Flesinhoud
Toon meer opties
Wijnhuis
Zoek een wijnhuis
Wijnhuis
Duurzaam
Duurzaam
Alcoholpercentage
Alcoholpercentage
Toon meer opties
Jaargang
Jaargang
Toon meer opties
Smaak
Smaak
Toon meer opties
Speciaal
Speciaal

Toont alle 3 resultaten

De Dão is in het Noorden van Portugal gelegen. In het westen en zuiden ervan Bairrada, in het westen Beira Interior en in het noorden Távora e Varosa. Bijzonder is dat de wijnregio Dão omgeven is van de granieten bergketen Caramulo, Buçao, Nave en Estrela. Deze houden extreme weersomstandigheden van het continent en de Atlantische Oceaan tegen. Beide streken ontwikkelden onder een coöperatief systeem tot de jaren onrijpe, boerse en tannine rijke wijnen, maar producenten met een vooruitziende blik laten nu de mogelijkheden zien wat er qua wijn maken mogelijk is in de streek. Veel fruit, soepelheid en wijnen met een “bite”.  

Om de wijnbouwregio liggen veel andere Portugese wijnbouwgebieden. De wijnbouw ligt op vrije plekken tussen eucalyptus- en pijnboombossen gedaan, maar de wijnbouwgrond omvat maar 5%. In de regio Dão zijn glooiende heuvels, diepe dalen en bergachtige landschappen te vinden. De druiven groeien hier vaak op 400 tot 500 meter of zelfs op 800 meter boven de zeespiegel. De nachten en de winter kunnen heel koud zijn hier. Vooral de nazomer is doorslaggevend voor de druiven: terwijl de temperaturen lager worden en de neerslag toeneemt, rijpen de druiven heel langzaam. Daardoor ontstaan weelderige en complexe aroma’s. 

 Nieuwe ontwikkelingen

Dao is dus beschermd tegen de ergste grillen van het Atlantische klimaat, waardoor in de zomer er echt hogere temperaturen zijn en de druiven goed door kunnen rijpen. De stenige  ondergrond  van verweerd graniet leent zich uitstekend voor de teelt van diverse rassen met voornamelijk Touriga nacional en Tinta Roriz welke eigen een kloon is van de Spaanse Tempranillo). De meeste wijnen hiervan zijn meestal rijk van smaak, geconcentreerd en diep van kleur. Er wordt ook steeds meer eiken (oud en nieuwe vaten) gebruikt om de wijnen te laten rijpen. De moderne wijntechnieken hebben ervoor gezorgd dat er naast stevige wijnen ook zeer soepele en doordrinkbare wijnen worden gemaakt met zeer veel pittig en heel fris fruit.