Wijnen van de druif Pinot noir

Veuve du Vernay Rosé

Veuve du Vernay Rosé

Streek: Jaargang: N.V. Druiven: Cinsault, Grenache, Pinot Noir, Syrah

Wat te vieren? Een lichte brunch met vrienden of samen met Hollandse aardbeien als dessert?… Lees meer
6,95
Laurent-Perrier Vintage 2008

Laurent-Perrier Vintage 2008

Streek: Champagne Jaargang: 2008 Druiven: Chardonnay, Pinot Noir

Stt… we hebben hier een geheim wat maar voor weinig bekend is. Oh? nou, vertel… Lees meer
67,50
Champagne Delamotte Brut

Delamotte Champagne Brut

Streek: Champagne Jaargang: N.V. Druiven: Chardonnay, Pinot Meunier, Pinot Noir

Delamotte, een van de oudste Grande Marques de Champagne. Sinds 1760 aan de top! Toen… Lees meer
45,95
Champagne Taittinger Brut Réserve

Taittinger Brut Réserve

Streek: Champagne Jaargang: N.V. Druiven: Chardonnay, Pinot Meunier, Pinot Noir

Taittinger, een must voor 31 december Champagne is niet voor elke dag maar de Taittinger… Lees meer
44,95
Hubert Brochard Sancerre Rouge

Hubert Brochard Sancerre Rouge

Streek: Loire Jaargang: 2016 Druiven: Pinot Noir

Sancerre, Een heerlijke witte, huh…rode wijn ? Sancerre,  wie kent de wijnen niet uit deze… Lees meer
16,95

Pinot noir

Pinot noir is voor veel wijnboeren een ware lastpak. De druif stelt namelijk nogal veel eisen. Zo verlangt de druif een relatief koel klimaat, niet te koud maar ook zeker niet te heet. De bodem moet schraal zijn, zeker niet te vochtig en bij voorkeur bestaan uit kalksteen of leisteen. Bovendien is heeft de druif een dunne schil waardoor de druif gevoelig is rot, schimmel en andere ziektes.

Aanplant wereldwijd

Toch is de aanplant van de pinot noir druif wereldwijd groot te noemen. De Franse Bourgogne is de bakermat van deze druif waar hij al waarschijnlijk sinds de 4 eeuw wordt verbouwd. Verder kom je de druif tegen in Champagne, Elzas en de Languedoc. In Duitsland heet de druif Spätburgunder en wordt de druif verbouwd in de Ahr (leisteen terroir) en de Rheingau. In de Italiaanse Alto Adige heet deze druif blauburgunder en pinot nero in de rest van Italië.

Buiten Europa is pinot noir aangeplant onder andere in Oregon, Californië, Chili, New Zealand (Marlborough), Canada (Okanagan-valley). In Californië is de pinot noir al jaren aan een grote opmars bezig en waarschijnlijk staan hier de meeste pinot noir stokken ter wereld. Vooral in de mistige, koelere delen rond San Francisco doet hij het uitstekend. In Amerika heeft de druif pinot noir veel bekendheid verworden door de bioscoopfilm Sideways.

Kenmerken

Rode wijnen van pinot noir hebben gewoonlijk een heldere licht rode kleur. Een jonge pinot noir heeft een aantrekkelijk geur die doet denken aan viooltjes, kersen, frambozen en ander rood fruit. Bij een oudere pinot noir kan je de geur ontdekken van dorre bladeren, paddestoelen, leer, mos en truffels.

In sommige oudere pinot noirs is er een heel duidelijke stallucht waar te nemen. Het is een geur die doet denken aan paardestal, leer, rookgeuren en zelfs de geur van waterverf of fenol, een ziekenhuisgeur. De oorzaak van deze geur is een wilde gist die kan voorkomen op de druivenschil en in de wijnkelder. Deze wilde gist heet Brett, of voluit Brettanomyces bruxellensis en veroorzaakt de ontwikkeling van deze geuren in de wijn. De ontwikkeling van deze wilde gist in de wijn kan verschillende oorzaken hebben, waarbij onvoldoende hygiene tijdens het wijnproductieproces er één is. Wijntechnisch gezien is het dus eigenlijk een afwijking. Of je de stallucht kan waarderen is een kwestie van smaak. De een vindt het aangenaam en karakteristiek voor de wijn, de ander vindt het afstotend en gewoon niet lekker.

Een bekende samengestelde wijn is de bourgogne passetoutgrain, dit is van een mix van pinot- en gamaydruiven.