Frankrijk

Frankrijk – de thuisbasis van Bordeaux, Bourgondië en Champagne – is misschien wel ‘s werelds belangrijkste wijn producerende land. Eeuwenlang heeft het wijn in grotere hoeveelheden geproduceerd – en naar verluidt van hogere kwaliteit – dan enig ander land. Wijn is op bijna elk niveau van de samenleving ingebakken in de Franse cultuur; het is de drank van zowel de elite als het gewone volk, en een sleutelsymbool in het rooms-katholicisme, de meerderheidsreligie van Frankrijk. De blijvende aantrekkingskracht van Franse wijn is echter niet noodzakelijk zijn volume of prestige, maar eerder de verscheidenheid aan beschikbare stijlen.
Soort
Soort
Regio
Zoek een regio
Regio
Druif
Zoek een druif
Druif
Flesinhoud
Flesinhoud
Toon meer opties
Wijnhuis
Zoek een wijnhuis
Wijnhuis
Duurzaam
Duurzaam
Alcoholpercentage
Alcoholpercentage
Toon meer opties
Jaargang
Jaargang
Toon meer opties
Smaak
Smaak
Toon meer opties
Speciaal
Speciaal

Resultaat 1–16 van de 214 resultaten wordt getoond

Frankrijk is het moederland van de wijn. Samen met Italië en Spanje is het wijnland Frankrijk zowel kwalitatief als kwantitatief een van de grootste en belangrijkste producenten ter wereld. De Franse topwijnregio’s zoals Bordeaux, Bourgogne en exclusieve champagne hebben een uitstekende internationale reputatie.

De Franse wijnbouw gebieden liggen tussen de 43e en de 45e Breedtegraad met een gematigd klimaat  Ongeveer 70% van de wijngaarden, in het wijnland van Frankrijk, is beplant met rode druivensoorten en 30% met witte druivensoorten. Er zijn meer dan 300 AOP’s – gecontroleerde oorsprongsbenamingen – op een wijngaardoppervlak van 700.000 hectare. Volgens de Franse filosofie is wijn een uitdrukking van de bodem, het klimaat en de cultuur gecreëerd door de mens: het terroir. Nergens komt het beter tot uiting dan in de wijnen uit verschillende streken van het Franse wijnland.

Wijnregio’s

Frankrijk kunnen we onderverdelen in 10 subregio’s namelijk:

 • Bourgogne/Beaujolais
 • Bordeaux
 • Champagne
 • Elzas
 • Jura en Savoie
 • Languedoc-Roussillon
 • Loire
 • Provence en Corsica
 • Noord en Zuid Rhône
 • Zuidwest

De wijnbouw in Frankrijk dateert al vanuit de Romeinse tijd.  Nu aan het begin van de 21e eeuw heeft Frankrijk nog steeds een heel sterke positie op het gebied van wijnbouw en wijnhandel. Zij zijn ondanks de pittige concurrentie nog steeds de belangrijkste speler op de internationele wijnmarkt.

Frankrijk kent al lang een systeem waarbij een wettelijk beschermde naam wordt toegestaan als wordt voldaan aan een complexe regelgeving  zoals bijvoorbeeld wijngebied, de soort wijnstokken die gebruikt worden en eventueel in welke verhouding, maximale opbrengst per hectare en alcoholpercentage alsook vinificatie techniek.  Sinds 1963 heeft Italië een soortgelijk systeem, sinds 1970 ook Spanje. Sinds 2009 is de indeling door een Europese verordening ietwat veranderd en we kunnen nu Frankrijk opdelen in :

 1. Vin de France (vroeger Vin de Table)
 2. Indication Géographique Protégée (IGP), voorheen: Vin de pays / Landwijn met geografische herkomstbenaming
 3.  Appellation d’Origine Protégée (AOP)  maar ook nog steeds bekend als Appellation d’Origine Contrôlée

Appelaties en Classificaties

Grofweg kan over het algemeen gezegd worden: hoe kleiner de appelatie hoe beter de wijn. Bijvoorbeeld wijn met de AOC Bordeaux kan uit de volledige wijnstreek Bordeaux komen. De Bordeaux wordt dan weer op zijn beurt onderverdeeld in grote regio’s zoals de oa Haut -Médoc en St. Emilion. Binnen Haut-Médoc hebben de beste wijnen een eigen appelatie naar gemeente zoals Pauillac, Margaux en Saint-Estèphe.  Om het nog moeilijker te maken heeft men in 1855 nog een soort van top-5 chateaux lijst samengesteld welke men dan de Bordeaux classificatie noemt. (overigens gebaseerd op de verkoopprijzen van de voorafgaande jaren), van dat moment in vijf categorieën geplaatst. De wijnen van de hoogste categorie zijn Premier Grand Cru. Dit zijn Château Latour, Château Lafite Rothschild, Château Haut-Brion, Château Margaux en Château Mouton Rothschild.

In de Bourgogne is de waardering juist omgekeerd: daar zijn de wijngaarden geklasseerd, en dus niet de wijnmakers of châteaux. De hoogste classificatie is daar grand cru, terwijl de premier cru een classificatie minder betreft. De topwijnen uit deze gebieden zijn niet makkelijk te verkrijgen en hebben een pittig prijskaartje. Soms oplopend tot boven de € 1000. Een fles Château Petrus kun je in de voorverkoop kopen (de wijn ligt dan net in het vat) voor ongeveer € 2000. Gelukkig vindt u bij ons ook heel mooie wijnen die bij elke portemonnee passen.

Gelijkertijd wordt het weer veel makkelijker wanneer we op bezoek gaan in de Elzas. Hier staan gewoon de druiven vermeld op het etiket. Dat zien we in principe maar erg weinig in Frankrijk. Prettige vriendelijke witte wijnen terwijl de Pinot Noir vooral door de klimaatopwarming de laatste jaren ook top wijnen oplevert.

Veelheid aan druivenrassen

Vanwege het veelzijdige klimaat kunnen er in Frankrijk veel verschillende druivenrassen goed groeien. In het koelere noorden gedijen de Chardonnay, Sauvignon Blanc, Pinot Noir, Riesling en Chenin Blanc zeer goed. In het zuiden van Frankrijk zie je met name dat de Cabernet Sauvignon, Merlot, Malbec, Syrah en de Viognier goed groeien. De weersinvloeden kunnen per jaar behoorlijk verschillen, waardoor de kwaliteit van de wijn per jaargang enorm kan verschillen. Simpelweg kunnen we stellen dat dààr waar de druif net rijp wordt ,er de mooiste wijnen worden gemaakt.

In Frankrijk tref je veel verschillende bodemsoorten aan, waardoor er een grote verscheidenheid aan druivensoorten kunnen worden verbouwd.