Valle del Maipo

De regio Maipo Valley staat internationaal bekend om zijn wereldberoemde rode wijnen. De rode wijnen die in deze regio worden geproduceerd, hebben een volle body met stevige rijpe tannines. De subregio Alto Maipo staat bekend om zijn rode melanges met een volle body en vergelijkbaar met de Cabernet Sauvignon die in het Napa Valley-gebied in de USA wordt geproduceerd.
Soort
Soort
Regio
Zoek een regio
Druif
Zoek een druif
Druif
Flesinhoud
Flesinhoud
Toon meer opties
Wijnhuis
Zoek een wijnhuis
Wijnhuis
Duurzaam
Duurzaam
Alcoholpercentage
Alcoholpercentage
Toon meer opties
Jaargang
Jaargang
Toon meer opties
Smaak
Smaak
Toon meer opties
Speciaal
Speciaal

Enig resultaat

Het wijngebied Valle del Maipo is een van de belangrijkste wijnregio’s van Chili. Deze regio ligt net ten zuiden van Santiago, de hoofdstad van Chili. Hij strekt zich uit in het oosten tot het Andesgebergte en in het westen tot aan de kust. De Maipo-vallei staat bekend om het produceren van enkele van de meest prestigieuze Chileense wijnen.  Men noemt de regio vaak de Bordeaux van Zuid-Amerika. De meest bekende wijn van de Maipo-regio is de Cabernet Sauvignon die extreem rijk en fruitig is. De Maipo-vallei is het hart van de wijnbouw in Chili.

De Maipo-vallei heeft een rijke geschiedenis van wijnmaken en wijnbouw. Hoewel de eerste Chileense wijnstokken hier in de jaren 1540 zijn geplant, begon de wijnbouw in het gebied pas in de jaren 1800 te bloeien. Deze groei in de wijnbouw was een direct gevolg van Chileense ondernemers die kapitaal vergaarden door de minerale rijkdom in het land. Daarbij  ontwikkelden ze een passie  voor het produceren van lokale wijnen.

Geografische ligging

De geografische ligging van de Maipo-vallei betekent dat er zeer weinig jaarlijkse regenval valt. Het warme en droge klimaat kan een uitdaging zijn bij het maken van wijn en om dit tegen te gaan, gebruikt men steeds meer technologie om de lokale wijnbereidingsprocessen consistent te brengen. Lokale wijnbouwers gebruiken druppelirrigatie om de lange periodes zonder regen te overleven. Roestvrijstalen tanks en eikenhouten vaten worden gebruikt om het fermentatieproces te beheersen en de kwaliteit bij het rijpen te bevorderen.

De wijnstreek Maipo Valley herbergt meer dan 2955 hectare aan wijngaarden. Meer dan de helft van deze wijngaarden is gewijd aan Cabernet Sauvignon- en Cabernet-melanges.

De bodems van Maipo Valley zijn op klei gebaseerd en uiterst vruchtbaar. Door de aard van de bodem en het terroir zijn de geproduceerde wijnen iets minder verfijnd dan die in andere regio’s.