Cahors

Deze zeer populaire variëteit is dankzij Argentinië een begrip, maar heeft nog steeds voet aan de grond in het zuidwesten van Frankrijk, waar hij vandaan komt. Dezelfde druif, twee heel verschillende wijnen. Een Malbec uit Argentinië heeft de neiging pruimig en fruitig te zijn, met een fluweelzachte textuur. In Frankrijk heeft Malbec de neiging om meer structuur, stevigere tannines en een inktzwarte, broeierige kwaliteit te hebben.
Soort
Soort
Regio
Zoek een regio
Druif
Zoek een druif
Druif
Flesinhoud
Flesinhoud
Toon meer opties
Wijnhuis
Zoek een wijnhuis
Wijnhuis
Duurzaam
Duurzaam
Alcoholpercentage
Alcoholpercentage
Toon meer opties
Jaargang
Jaargang
Toon meer opties
Smaak
Smaak
Toon meer opties
Speciaal
Speciaal

Enig resultaat

Cahors is de plek van de originele Malbec-wijn.

Lang voordat Argentinië zelfs maar een land was, genoten verfijnde wijndrinkers (oké, laten we ze gewoon wijndorstige Romeinse aristocraten noemen) van de Malbec-druif uit Cahors. Deze oude Romeinen hadden zelfs een koosnaampje voor de druif en noemden het ‘de zwarte wijn van Cahors’.  Honderden jaren lang bleef de Malbec-wijn uit Cahors zijn best doen om beroemd te kunnen zijn.

In de Middeleeuwen was de reputatie van Malbec-wijn uit Cahors zo sterk dat deze over de hele wereld werd geëxporteerd. Cahors Malbec  serveerde men bij vele koninklijke diners en maakte indruk op tal van wijnliefhebbers.

Toen kwam er een reeks rampen (oorlogen, plagen, vorst) en marktveranderingen die Cahors Malbec degradeerden naar een obscuur en verwaarloosd gebied van ‘s werelds wijn toneel.

Echter tegenwoordig is Cahors weer goed op de weg terug.  In 1971 behaalde Cahors zijn Appellation d’origine contrôlée (AOC) aanduiding. De nieuwe AOC, gecombineerd met begrijpelijke jaloezie op het succes van Malbec in Argentinië, bracht producenten ertoe om een ​​nieuwe nadruk te leggen op kwaliteit. De verschuiving naar kwaliteit begon met verbeterde wijnbouwpraktijken en nam in de wijnmakerij vaak de vorm aan van langere rijping en Frans eiken van betere kwaliteit.

Nadruk op terroir

Als je tegenwoordig een wijn tijdschrift leest, weet je dat de focus ligt op ‘terroir’. Het woord omvat elementen zoals de grond waar de wijngaarden zijn aangeplant, het klimaat en de hoogte. Het begrijpen van de bodemlagen helpt producenten ook bij het kiezen van het optimale moment om te oogsten. Het kiezen van het meest precieze moment om de druiven te plukken is een van de belangrijkste overwegingen bij de productie van een wijn van hoge kwaliteit.

De Malbec-wijnstokken die op hogere terrassen zijn geplant, ziet men als superieur. Hoogte helpt de druiven om betere aroma’s en frisheid te krijgen, wat zich vertaalt in de zuurgraad van de wijn.

Cahors vs. Argentinië: de expressie van de Malbec-druif

Malbec ontleent, net als vrijwel alle andere wijndruiven, zijn smaakuitdrukking aan de regio waar het wordt verbouwd. Zowel Cahors als Mendoza in Argentinïe kunnen wijngaarden op grote hoogte bieden

Er zijn toch wel degelijke verschillen. Hier sommen we ze even op.

1. Argentijnse wijn heeft doorgaans een hoger alcoholgehalte en meer jamachtige, fruitige aroma’s en smaken vanwege de intense zomerzon.

2. In Argentinië wordt Malbec typisch gebotteld als een enkele druivensoort. Hoewel je 100% Malbec-wijnen uit Cahors kunt vinden, blenden de meeste producenten met een combinatie van Merlot en/of Tannat.

3. Malbec-wijnen uit Argentinië hebben meestal zachte, fluwelen, “zachtere” tannines. Dit kan zich losjes vertalen naar het “soepele” mondgevoel en de textuur van de wijn als deze door je keel gaat. Sommigen beschouwen Cahors Malbec-wijnen daarentegen als een beetje magerder en “astringend”. Een astringend mondgevoel kan worden omschreven als het gevoel dat u kunt voelen bij het nemen van een slokje vers gezette zwarte thee.

4. De meeste op Malbec gebaseerde wijnen uit Argentinië hebben alles te maken met dat rijke, jamachtige rijpe zwarte en blauwe fruit. Daarentegen schuwen de meeste Cahors-producenten de volledige fruitexpressie en kiezen voor een meer gestructureerde wijn met een lager alcoholgehalte, waarbij het fruit en de zuurgraad allemaal in een discrete balans komen.

Aan u de keus!