Sardegna (Sardinië)

Soort
Soort
Regio
Zoek een regio
Regio
Druif
Zoek een druif
Druif
Flesinhoud
Flesinhoud
Toon meer opties
Wijnhuis
Zoek een wijnhuis
Wijnhuis
Duurzaam
Duurzaam
Alcoholpercentage
Alcoholpercentage
Toon meer opties
Jaargang
Jaargang
Toon meer opties
Smaak
Smaak
Toon meer opties
Speciaal
Speciaal

Toont alle 8 resultaten

Wijnen uit Sardinië

Ongeveer 200 kilometer ten westen van de Tyrrheense kust, ter hoogte van Napels, ligt het eiland Sardinië. Een ruig landschap met veel heuvels en bergen. Net als op Sicilië een mediterraan klimaat maar juist met veel wind. In de winter de mistral uit het noorden, in de zomer de hete sirocco uit het zuiden.

Gezond wonen is het wel in Sardinië. Het is een zogenaamde ‘Blue Zone’. Blue Zones zijn vijf gebieden op deze aardbol waar mensen beduidend ouder worden dan gemiddeld. Onderzoek gaf ook aan dat mede komt door het drinken van veel lokale wijnen. Het is een weetje, maar doe er je voordeel mee!

Rode wijnen uit Sardinië

Door onder andere de Spaanse overheersing in het verleden treffen we hier veel Spaanse druivensoorten aan die zich aan deze natuur hebben aangepast. Een druif die het hier geweldig goed doet is de cannonau. Deze druif is identiek aan Spaanse garnacha, of de Franse grenache. Verder vinden we hier de carignena (Carignan) en de bovale (bobal).

Veel Sardeense wijnen zijn erg krachtig maar toch met veel finesse. Dat geldt ook voor de rode wijnen van de DOC Cannonau. Deze wijnen zijn intens robijnrood met een volle stevige smaak en een hint van rijpe bosvruchten.

Witte wijnen uit Sardinië

In Sardinië geeft de druif Vermentino een levendige witte wijn die je hier veel ziet. Er zijn twee DOC’s, de Vermentino di Sardegna en de Vermentino di Gallura. De smaak van Vermentino is vol en enigszins kruidig, vaak ziltig met aroma’s van geconfijte citroen.  Een bordje pasta vongole gaat helemaal top samen met de Villa Solais Vermentino uit Sardinië.