Wijnen uit Trentino

Trentino is een wijnregio in Noord-Italië. Het ligt tussen de bergen van de Dolomieten en het Gardameer. Het paradepaardje van de streek is de mousserende wijn, Trentodoc. Maar ook de witte en rode wijnen uit Trentino zijn het ontdekken waard.

Ontdek de geweldige wijnen uit Trentino

Trentino is een wijnregio in Noord-Italië. Het ligt tussen de bergen van de Dolomieten en het Gardameer. Officieel vormt het samen met Alto-Adige één wijnregio: ‘Trentino-Alto Adige’. Maar de verschillen zijn groot, waardoor de Italianen het beschouwen als twee aparte wijngebieden. Trentino ligt zuidelijk rond de hoofdstad Trento. Alto Adige ligt bij Bolzano in het noorden.

Er worden verschillende typen wijn gemaakt: witte wijnen, rode wijnen en mousserende wijnen. De wijnen uit Trentino worden geroemd om hun complexiteit en subtiele smaak.

De witte wijnen uit Trentino zijn erg populair

De witte wijnen uit Trentino zijn zeer populair. Ze worden gemaakt van druivensoorten zoals Chardonnay, Pinot Grigio en Muller Thurgau. Deze wijnen hebben een diep aroma en een smaak die zoet, fris en verfijnd is. Ze worden vaak geserveerd bij visgerechten of als aperitief.

Rode wijnen uit Trentino worden gemaakt van inheemse druivenrassen

De rode wijnen uit Trentino zijn ook zeer geliefd. Ze worden gemaakt van inheemse druivenrassen zoals Marzemino, Teroldego en Lagrein. Deze wijnen hebben naast veel fruit en frisheid ook een beetje een aardse smaak en een lange, rijke afdronk. De rode wijnen uit Trentino zijn perfect om te serveren bij gegrild vlees of wildgerechten.

De mousserende wijnen zijn het visitekaartje van Trentino

Tot slot zijn er de mousserende wijnen uit Trentino. Die zijn het visitekaartje van Trentino. Deze wijnen worden gemaakt van de druivensoorten Chardonnay, Pinot Noir en Pinot Blanc. De mousserende wijnen uit Trentino hebben een complex aroma en een rijke smaak. Ze zijn perfect om te serveren bij desserts of als aperitief.

De mousserende wijnen uit Trentino worden Trentodoc genoemd. Een heel bekend wijnhuis is Ferrari (heeft niks met het automerk te maken). Trento DOC is de benaming voor metodo classico mousserende wijnen in Trentino. Trento DOC moet niet worden verward met het Trentino DOC voor de rode en witte wijnen.

Het gebied waar Trentodoc wordt gemaakt bevat veel macroklimaten en de wijngaarden liggen soms hoog, tot 900 meter. De grote schommeling tussen dag-nacht temperatuur helpen om de juiste zuurgraad in het fruit te produceren, dat nodig is voor mousserende wijnen. De bergen van de Dolomieten bieden bovendien beschutting, terwijl de warme wind uit het Gardameer verder naar het zuiden waait, voor luchtcirculatie zorgt en de druiven vrij houdt van rot en meeldauw.

Wijnmaken in Trentodoc

Trentodoc Spumante-wijnen zijn geproduceerd volgens de methodo classico (de Franse champagnemethode). Ze kunnen elk percentage van de klassieke champagnedruiven Chardonnay, Pinot Noir en Pinot Meunier, plus Pinot Blanc bevatten. Dit geldt zowel voor bianco als voor rosato.

De gewone Trentodoc moet ten minste 15 maanden op de eigen droesem blijven. Dit loopt op tot 24 maanden voor vintage wijnen (millesimato) en 36 maanden voor riserva. Dit laatste mag alleen variëren van brut nature ( géén dosage) tot brut. Normale wijnen bereiken ten minste 11,5 procent alcohol per volume, riservas 12 procent.

De traditie van het maken van mousserende wijn in het gebied van Trentodoc dateert alweer toch van bijna een eeuw vóór de vorming van de appellatie. Giulio Ferrari, die destijds ervaring had opgedaan met het maken van wijn in de Champagne, bracht rond 1900 Chardonnay-druiven naar het gebied. Het bedrijf dat hij oprichtte is dan ook nog steeds de bekendste producent van metodo classico-wijnen van Trentodoc en Italië.