Umbrië

Soort
Soort
Regio
Zoek een regio
Druif
Zoek een druif
Druif
Flesinhoud
Flesinhoud
Toon meer opties
Wijnhuis
Zoek een wijnhuis
Wijnhuis
Duurzaam
Duurzaam
Alcoholpercentage
Alcoholpercentage
Toon meer opties
Jaargang
Jaargang
Toon meer opties
Smaak
Smaak
Toon meer opties
Speciaal
Speciaal
Helaas, geen wijnen gevonden, probeer het nogmaals met andere filters.

Umbrië is een regio in centraal Italië. Het ligt in de vallei tussen de rivier Tiber en het stuwmeer Lago di Corbara. In het gebied treft je regelmatig oude ommuurde heuvelstadjes aan met steile straatjes die getuigen van een rijke cultuurgeschiedenis. Dit is het “groene hart van Italië” en grenst in het westen aan Toscane, in het oosten aan de Marche en in het zuiden aan Lazio.

Umbrië met mediterraan klimaat

Umbrië heeft een zacht mediterraan klimaat waar de zomers droog en zonnig zijn. Het gebied wint om deze reden steeds meer aan vakantie populariteit. De winters zijn echter behoorlijk koud en nat, zeker op grotere hoogte in de Apennijnen. In deze regio wordt al duizenden jaren onder gunstige omstandigheden wijn gemaakt. De heuvels met een gunstige blootstelling aan de zon, de rijkdom aan rivieren, het continentale klimaat en bodemstructuur van kleiachtig kalksteen. Dit zijn uitstekende ingrediënten om heerlijke wijn te kunnen maken. De wijnboeren zijn trots op hun oude en rijke traditie van wijn maken. Zij produceren samen 1 miljoen hl wijn op een oppervlakte van 16.500 ha. Umbrië is een bijzondere wijnregio met veel diversiteit, kwaliteit en authentieke wijnen.

Wijnen uit Orvieto

Verreweg de meest bekende en verkochte wijn uit Umbrië is de witte Orvieto en Orvieto Classico. Dit witte DOC wijnen produceert men uitsluitend in de Italiaanse gemeente Orvieto in de streek Umbrië. Daarnaast is er ook nog een onderscheid tussen de gewone Orvietowijn en de Orvieto Superiore, die een iets hoger alcoholpercentage dient te hebben. Tegenwoordig produceert men in Orvieto vooral een droge wijn.

Naast de genoemde wijnvarianten voorzien de productieregels ook twee verschillende zoete stijlen van Orvieto. De eerste is vendemmia tardiva: een zoete wijn op basis van laat geoogste druiven (die een veel hoger suikergehalte hebben). De tweede mogelijkheid is muffa nobile: zoete wijn op basis van druiven die edele rotting (botrytis cinerea) ondergaan hebben.

Montefalco Sagrantino

Een andere bijzondere wijn wordt gemaakt van een inheemse druif Sagrantino. De wijn staat bekend om zijn hoeveelheid tannines en moet minimaal 33 maanden rijpen waarvan 12 maanden in eiken houten vaten. De wijn moet ook in de fles een aantal jaar rijpen voordat je ervan kunt genieten. Naast de droge variant bestaat er ook een passato variant (DOCG) gemaakt van ingedroogde druiven. Deze wijn geurt naar rozijnen en is krachtig en complex.