Bierzo

Landelijk en afgelegen, weelderig mooi maar weinig bekend. Bierzo is het soort regio waar wijnliefhebbers van dromen om te ontdekken. Deze groene DO in het noordwesten van Spanje, waarvan het heuvelachtige, met kastelen bezaaide landschap ingesloten is in de bergen tussen Castilla y León en Galicië, was tien jaar geleden vrijwel onbekend. Maar vandaag heeft dit een veelbelovende toekomst als een van de nieuwe wijnhotspots van Spanje. Het is een regio waar mineraalrijke leisteenbodems, een continentaal klimaat en onverschrokken wijnmakers zijn samengekomen om een aantal echt gedenkwaardige rode wijnen te creëren.
Soort
Soort
Regio
Zoek een regio
Druif
Zoek een druif
Druif
Flesinhoud
Flesinhoud
Toon meer opties
Wijnhuis
Zoek een wijnhuis
Wijnhuis
Duurzaam
Duurzaam
Alcoholpercentage
Alcoholpercentage
Toon meer opties
Jaargang
Jaargang
Toon meer opties
Smaak
Smaak
Toon meer opties
Speciaal
Speciaal

Enig resultaat

Bierzo is een wijngebied in het noordwesten van Castilla y Leon, Spanje. Dicht bij de grens van de regio met Galicië (in het westen) en Asturië in het noorden. Het wijnbouwgebied van Bierzo bestaat uit twee delen: Bierzo Alto (hoog Bierzo), een mineraalrijk en bergachtig terrein waar terrasvormige wijngaarden in de hellingen zijn gepaatst.  Daarnaast Bierzo Bajo (laag Bierzo), een brede en groene vlakte. Dit gebied is ooit bewoond geweest door de Romeinen, die vele tonnen goud hebben gewonnen, en overblijfselen van hun aanwezigheid zijn nog steeds verspreid over de hele regio.

Bierzo kreeg in 1989 de DO-status en is de afgelopen jaren enorm populair geworden. Mede dankzij de bekende wijnmaker Alvaro Palacios van Priorat die er wijngaarden heeft gevestigd.

Geografie

De nabijheid van deze regio tot de Atlantische Oceaan heeft een diepgaand effect op het algehele klimaat. Gemiddelde temperaturen die tijdens het groeiseizoen veel koeler zijn dan in de meer landinwaartse gebieden van Castilla y Leon, waardoor het vrij mild is. De gemiddelde regenval is ongeveer 720 mm. Desalniettemin biedt het Cordillera Cantábrica-gebergte in het noorden de wijngaarden voldoende beschutting. De lokale Mencia-druiven rijpen optimaal om levendige, fruitige en vaak intense rode wijnen te produceren. Net als veel andere Spaanse wijnen, zijn deze gecategoriseerd op basis van de duur van hun rijping. En opgeteld de tijd die ze in eiken vaten hebben doorgebracht. Garnacha is hier een andere belangrijke rode druivensoort en voornamelijk gebruikt in blends.

De bodem van Bierzo verschilt van die in andere delen van Castilla y Leon doordat er overwegend leisteen en graniet is. Dit is gunstig voor de wijnstokken van Mencia en helpt hen wijnen te produceren met een uitgesproken mineraal karakter. De wijnen zijn doorgaans lichter qua alcohol en verfrissender dan die uit andere delen van Castilla y León.

Witte wijnen  geproduceerd men hier ook in voornamelijk van Dona Blanca, Godello (Verdelho) en Palomino-druiven. Rosé-wijnen kunnen ook worden geproduceerd, hoewel een minimum van 50 procent Mencia vereist is.

De titels Crianza en Reserva mag men toegevoegen aan wijnen die aan bepaalde criteria voldoen. Crianza-wijnen uit Bierzo moeten minimaal twee jaar rijpen, waarvan zes maanden in eikenhouten vaten met een inhoud van minder dan  1000 liter. Rode Reserva-wijnen moeten 12 maanden op eikenhouten vaten en 24 maanden op fles, in totaal drie jaar.