Rías Baixas

Rías Baixas is praktisch synoniem met Albariño, en het is niet moeilijk te begrijpen waarom. Met de grootste concentratie Albariño-wijngaarden ter wereld, wordt Rías Baixas DO beschouwd als de geboorteplaats van deze unieke Galicische variëteit en Albariño heerst nog steeds als de belangrijkste wijn die wordt gemaakt in deze afgelegen noordwestelijke hoek van Spanje, net boven Portugal.
Soort
Soort
Regio
Zoek een regio
Druif
Zoek een druif
Druif
Flesinhoud
Flesinhoud
Toon meer opties
Wijnhuis
Zoek een wijnhuis
Wijnhuis
Duurzaam
Duurzaam
Alcoholpercentage
Alcoholpercentage
Toon meer opties
Jaargang
Jaargang
Toon meer opties
Smaak
Smaak
Toon meer opties
Speciaal
Speciaal

Toont alle 5 resultaten

Rías Baixas is een DO-wijngebied in de regio Galicië in het noordwesten van Spanje, gelegen langs de Atlantische kust. Hoewel een relatief jonge DO (opgericht in 1988), is Rías Baixas snel gegroeid. Dit dankzij de inspanningen van de verschillende ondernemende producenten, die moderne wijnbereidingstechnieken hebben toegepast om de kenmerkende druivensoort van de regio, Albariño, te laten zien.

De regio, die uit vijf subzones bestaat, strekt zich uit langs de Atlantische kust van Spanje van net ten zuiden van Santiago de Compostela tot aan de Portugese grens, een afstand van ongeveer 100 km. Rías Baixas is vernoemd naar de kustinhammen (of rías) die het landschap hier kenmerken.

Albarino all over !

De buren van de DO zijn Ribeiro in het oosten en Minho (thuisbasis van Vinho Verde) in het zuiden, net over de grens in Portugal. De drie regio’s hebben meer gemeen dan alleen hun door de Atlantische Oceaan beïnvloede klimaat. Ze staan ​​allemaal bekend om hun frisse, frisse, aromatische witte wijnen. Alle drie gebruiken ze tot op zekere hoogte Albariño.

Veel regen

Het is niet verrassend dat de Atlantische Oceaan een belangrijke invloed heeft op het klimaat van de Rías Baixas. De gemiddelde regenval is hier erg hoog. Soms wel meer dan 1800 mm per jaar. Nevels en mist van de zee dragen ook bij aan het koele klimaat. Dit klimaat is de reden waarom Rías Baixas zo succesvol is met Albariño. De verkoelende invloeden van de oceaan helpen de druiven om de frisse, verrukkelijke zuurgraad te behouden. De zuurgraad die zo belangrijk is voor de kenmerkende stijl van de lokale wijnen.

De beste Rías Baixas-wijnen worden gekenmerkt door hun intense aroma’s en een lange, aangename bloemige afdronk, vaak verder verheven door een lichte bruis. De granietbodems van het gebied helpen de wijn doordrenken met intense mineraliteit.