Terra Alta

Met zijn hoge wijngaarden en kalksteenbodems maakt deze grote Catalaanse DO kenmerkende witte wijnen tegenwoordig van de Garnatxa Blanca-druif. Hoewel de wijnindustrie van Terra Alta nog voor verbetering vatbaar is, vertoont de regio veel potentieel. De wijnmakers van Terra Alta experimenteren met nieuwe melanges en moderniseren hun apparatuur en processen. Al deze energieke inspanningen wijzen op een hoopvolle toekomst voor dit opvallend mooie wijngebied.
Soort
Soort
Regio
Zoek een regio
Druif
Zoek een druif
Druif
Flesinhoud
Flesinhoud
Toon meer opties
Wijnhuis
Zoek een wijnhuis
Wijnhuis
Duurzaam
Duurzaam
Alcoholpercentage
Alcoholpercentage
Toon meer opties
Jaargang
Jaargang
Toon meer opties
Smaak
Smaak
Toon meer opties
Speciaal
Speciaal

Enig resultaat

Terra Alta is het meest zuidelijke wijngebied van DO in Catalonië, Noord-Spanje. Het ligt op de grens van het binnenland van Tarragona. Het heeft ook de hoogste bergtoppen hier tot 950 meter (3.000 voet). De wijngaarden liggen verder naar beneden, in de uitlopers en op valleibodems. Het is niet verwonderlijk dat Terra Alta ‘hoogland’ betekent in het Catalaans. De pittoreske regio is vastgelegd in een aantal schilderijen van de beroemde kunstenaar Pablo Picasso. Terra Alta kreeg in 1985 de DO-status en heeft sinds de promotie een periode van modernisering ondergaan.

Historie

Men denkt dat de oude Romeinen wijnbouw in het gebied hebben geïntroduceerd. Dit aangezien hun Romeinse weg die Zaragoza met Tortosa verbindt, door de regio liep en kolonisten meebracht. In de middeleeuwen zorgden de Tempeliers ook voor wijnstokken in het gebied. De geïsoleerde ligging leidde ertoe dat men veel wijnstokken rooide ten gunste van olijven. Een bepaalde stijl van geoxideerde wijn uit de regio was populair in de 19e eeuw. Echter de phylloxera-luis verwoestte Terra Alta aan het einde van de eeuw. Hierdoor de wijnproductie bijna een halve eeuw niet bestond. Tot relatief recent waren de wijnen uit de regio bestemd voor lokale consumptie, maar het nabijgelegen Priorat, in het oosten, heeft het profiel van het gebied vergroot en een katalysator voor verandering geweest.

Het klimaat is een mix van mediterraan en continentaal, met lange, hete zomers en zeer koude winters, wanneer de temperatuur daalt -5 ° C.  El Cierzo, een lokale droge wind die zijn oorsprong vindt in de vallei van de rivier de Ebro in het westen, speelt een cruciale rol bij het matigen van de temperaturen tijdens het groeiseizoen en helpt ook bij het voorkomen van meeldauwziektes op de wijnstokken. De bodems zijn klei en kustkalksteen, met een goede drainage.

De regio produceert een breed scala aan wijnen van druivensoorten zoals Garnacha Blanca, Parellada, Macabeo, Moscatel, Chardonnay en Chenin Blanc voor witte wijnen, en Garnacha, Carinena, Syrah, Ull de Llebre (Tempranillo), Merlot en Cabernet Franc voor rode wijnen.

De lokale wijnautoriteit Consejo Regulador staat de productie van witte, rosé) en rode wijnen toe. Sommige wijnmakers experimenteren met koude fermentatie om fruitigere, frissere wijnstijlen te produceren. Sommige vatgerijpte wijnen zijn ook toegestaan, waaronder Crianzas. Er worden ook meer traditionele wijnstijlen geproduceerd, zoals geoxideerde rancio-wijnen en zoete wijnen van overgerijpte Garnacha-druiven.