Domaine de la Janasse

Land
Land
Toon meer opties
Regio
Zoek een regio
Regio
Druif
Zoek een druif
Druif
Flesinhoud
Flesinhoud
Toon meer opties
Wijnhuis
Zoek een wijnhuis
Wijnhuis
Duurzaam
Duurzaam
Alcoholpercentage
Alcoholpercentage
Toon meer opties
Jaargang
Jaargang
Toon meer opties
Smaak
Smaak
Toon meer opties
Speciaal
Speciaal

Toont alle 2 resultaten

In 1967 nam Aimé Sabon de wijngaarden over van zijn vader. Aimé bouwde zijn eigen kelder en zo ontstond Domaine de la Janasse. Aimé was een ambitieus man en door zijn opleiding leerde hij dat hij 15 hectare uitzonderlijk terroir in bezit had. Hij breidde dan ook snel het wijngoed uit door nieuwe stukken grond aan te kopen, waardoor hij nu meer dan 90 hectare bezit. In de loop der jaren hebben beide kinderen zich aan het team toegevoegd. Zijn zoon Christophe nam in 1991 het stokje over en zijn dochter Isabelle werkt mee sinds 2001.

Het domein heeft meer dan 60 percelen waarvan het grootste deel ligt in de appellatie Châteauneuf-du-Pape. Alle percelen liggen op een grote diversiteit aan soorten bodems. De witte variëteiten en syrah worden bij voorkeur geplant op zanderige kalkstenen. Deze zijn oostwaarts gericht met minder directe zon om de frisheid, de zuren en de elegantie te behouden. Mourvèdre is geplant op kleikalkstenen bodems bedekt met rivierrotsen om een perfecte rijpheid van deze moeilijke druif te bereiken. Deze geografische spreiding van de verschillende percelen zorgt voor een grote complexiteit bij het mengen en levert speciale cuvées op zoals Chaupin, Les Garrigues, Terre d’Argile en Terre de Bussières. Deze zijn vernoemd naar de verschillende wijngaarden.

Châteauneuf -du-pape

De Châteauneuf-du-Pape wijnen zijn eigenlijk altijd een blend van verschillende druiven. Voor deze wijnen mogen zelfs 18 specifieke druivenrassen gebruikt worden, maar de meeste blends bevatten zeker grenache, syrah en mourvèdre. Een gouden trio door de levendige smaak van de Grenache, de sterkte van de Mourvèdre en de meer fruitige Syrah. In La Janasse groeien ze allemaal, om de verschillende wijnen complexiteit en diepte te geven. Zo werd La Janasse in een paar jaar tijd dan ook één van de pareltjes van Châteauneuf-du-Pape.

Domaine de la Janasse staat niet alleen bekend om haar reeks uitmuntende Châteauneuf-du-Pape-wijnen. Ook de kwaliteit van de druiven uit de AOC Côtes-du-Rhône is vaak beter dan menig concurrent in deze streek. Het geheim zit in de meer dan 50 jaar oude stokken, het handmatig plukken, de lage opbrengsten en de druiven de kans geven mooi te rijpen op de oneven, met zand en grote keien bedekte wijngaarden. Volgens Jeb Dunnuck, wijnrecensent bij The Wine Advocate, is Domaine de la Janasse één van de ‘benchmarks’ voor topkwaliteit in de zuidelijke Rhône.