Mâconnais (Mâcon)

De wijnen uit Mâconnais onthullen een uitnodigend smaakprofiel dat wordt gekenmerkt door frisheid en levendigheid. Tonen van groene appel, citrusvruchten en een subtiele mineraliteit vormen de ruggengraat van de smaak. De wijnen hebben een evenwichtige zuurgraad, wat bijdraagt aan de toegankelijkheid en veelzijdigheid, waardoor ze perfect zijn voor verschillende gelegenheden.
Soort
Soort
Regio
Zoek een regio
Druif
Zoek een druif
Druif
Flesinhoud
Flesinhoud
Toon meer opties
Wijnhuis
Zoek een wijnhuis
Wijnhuis
Duurzaam
Duurzaam
Alcoholpercentage
Alcoholpercentage
Toon meer opties
Jaargang
Jaargang
Toon meer opties
Smaak
Smaak
Toon meer opties
Speciaal
Speciaal

Enig resultaat

Verken de rijke diversiteit van Mâconnais (Mâcon) wijnen, waar terroir, druiven, smaak en eigenschappen samenkomen tot een boeiend geheel. Gelegen in het zuiden van Bourgogne, staat Mâconnais bekend om zijn diverse terroir, beïnvloed door kalksteen en klei. Deze grondsamenstelling, gecombineerd met een gematigd klimaat, creëert de ideale omstandigheden voor het cultiveren van druiven die de unieke essentie van de regio weerspiegelen.

Druivenvariaties

Ontdek de diverse druivenvariaties die vaak de basis vormen van de wijnen uit Mâconnais, met de Chardonnay die gedijt in het milde klimaat van de streek. Chardonnay voegt frisse citrus- en groentonen toe, wat resulteert in wijnen die verkwikkend en toegankelijk zijn. Deze druivensoort gedijt goed in de Mâconnais-regio en draagt bij aan de herkenbare eigenschappen van de wijn.

Smaakprofiel

Het uitnodigende smaakprofiel van Mâconnais wijnen wordt gekenmerkt door frisheid en levendigheid, met tonen van groene appel, citrusvruchten en een subtiele mineraliteit die de ruggengraat van de smaak vormen. De evenwichtige zuurgraad draagt bij aan de toegankelijkheid en veelzijdigheid, waardoor ze perfect zijn voor verschillende gelegenheden.

Karakteristieke eigenschappen

Mâconnais wijnen staan bekend om hun karakteristieke eigenschappen die voortvloeien uit het terroir en de specifieke druivenkeuze. Deze wijnen worden gewaardeerd om hun eenvoud en directe aantrekkingskracht, waardoor ze uitstekend geschikt zijn voor directe consumptie. Ze kunnen ook evolueren met enige rijping, waardoor ze geschikt zijn voor zowel nieuwkomers als ervaren wijnliefhebbers.

Of je nu een doorgewinterde wijnkenner bent of op zoek bent naar een toegankelijke wijnervaring, nodigt Mâconnais je uit om actief de subtiliteiten van terroir, druiven, smaak en eigenschappen te verkennen en te begrijpen waarom Mâconnais (Mâcon) ) een gewaardeerde naam is in de wereld van wijn.

Geografische ligging

Mâconnais (Mâcon) is een deelgebied in het zuiden van Bourgogne. Er worden rode, witte en roséwijnen gemaakt. In tegenstelling tot specifieke appellations zoals Pouilly-Fuissé, zijn Mâcon AOC-wijnen representatief voor een bepaald kwaliteitsniveau, in plaats van een bepaald specifiek terroir. Veel wijnen zijn echter in de wijngaardzone van Mâcon gemaakt.

Mâcon is van oudsher het meest bekend om zijn rode wijnen. In de 20e eeuw versnelde de productie van witte wijn echter dramatisch. Deze vertegenwoordigt nu ongeveer 86 procent van meer dan 3800 hectare wijnstokken. Alle witte wijnen van een appellatie die het woord “Mâcon” bevat, zijn uitsluitend geproduceerd van de Bourgondische witte druivensoort Chardonnay. Elke die van de Aligoté die in de regio is gemaakt, classificeert men als Bourgogne Aligoté.

Appellaties

Mâcon-Villages is een titel die gereserveerd is voor witte Chardonnay-wijnen. Deze hebben een hogere kwaliteit en strengere productieregels. Maar veel productie in de regio bereikt deze drempel. De volumes voor deze aanduiding zijn kleiner dan die van generieke witte Mâcon.

Bovendien zijn een aantal gemeenten in het stroomgebied van de appellatie Mâcon erkend als wijnen van hogere kwaliteit. Deze mogen hun naam toevoegen aan “Mâcon” op hun etiketten. De bekendste hiervan is waarschijnlijk Mâcon Lugny.

Rode wijnen die men verkoopt onder de generieke Mâcon-appellatie kunnen zijn gemaakt van ofwel Pinot Noir of Gamay. Echter hoewel de meeste van de laatste druivensoort zijn. Dit aangezien die geproduceerd met de Pinot Noir druif zijn, kunnen ook zijn geëtiketteerd met onder de meer prestigieuze Bourgogne AOC-benaming. Rosé Mâcon-wijnen kunnen van beide variëteiten of een combinatie van beide zijn gemaakt.

Primeur en Nouveau zijn achtervoegsels die kunnen zijn toegevoegd aan verse rosé- en witte wijnen die kort na de oogst worden uitgebracht. De wet bepaalt dat men deze wijnen 38 dagen vóór de derde donderdag van november van het oogstjaar mogen mag vrijgeven. De term Supérieur kan zijn toegevoegd aan de titels van rode of witte Mâcon-wijnen om een ​​iets hoger alcoholgehalte aan te duiden.