Côtes du Rhône Villages

Grote appellatie in het zuiden van het Franse wijnbouwgebied Rhône. De wijngaarden beslaan 7.900 hectare wijnstokken in 95 gemeenten van de vier departementen Ardèche, Drôme , Gard en Vaucluse . De wijnen die onder deze benaming op de markt worden gebracht, zijn voornamelijk rode, maar ook rosé- en witte wijnen. Vergeleken met de regionale appellatie Côtes du Rhône zijn er veel strengere regels.
Soort
Soort
Regio
Zoek een regio
Druif
Zoek een druif
Druif
Flesinhoud
Flesinhoud
Toon meer opties
Wijnhuis
Zoek een wijnhuis
Wijnhuis
Duurzaam
Duurzaam
Alcoholpercentage
Alcoholpercentage
Toon meer opties
Jaargang
Jaargang
Toon meer opties
Smaak
Smaak
Toon meer opties
Speciaal
Speciaal

Toont alle 5 resultaten

Côtes du Rhône Villages is een appellatie voor rode, rosé en witte wijnen uit bepaalde dorpen van de Rhône-regio van Frankrijk. Ze bevinden zich allemaal in de zuidelijke helft van de regio.  Ten oosten en direct ten westen van de stad Orange.

Wijnen die onder de appellatie zijn gemaakt, moeten aan hogere normen voldoen dan die van de generieke titel Côtes de Rhône. Ze zijn afkomstig van wijngaarden in gebieden die potentieel hebben om onderscheidende wijnen van goede kwaliteit te produceren. De appellatie  werd in 1966 geïntroduceerd en geldt nu voor 22 dorpen.

Elk van deze dorpen mag zijn naam toevoegen aan de standaard AOC Côtes du Rhône Villages-verklaring op zijn wijnetiketten. Bijvoorbeeld : de C-de-R villages Segurèt. Seguret is dan het dorp in kwestie. Als een wijn is gemaakt van druiven die in meer dan één van de dorpen zijn geteeld, moeten de namen de dorpen van het etiket worden weggelaten.

Er zijn strikte regels voor de productie van deze wijnen, zoals bij elke AOC. Deze zijn bedoeld om consistentie in stijl en kwaliteit te garanderen.  Ze zijn ook hetzelfde voor alle dorpen. De meest voor de hand liggende van deze voorschriften hebben betrekking op de druivenrassen.

Rode wijnen

De wijnen van de rode C- d- R Villages moeten minimaal Grenache en een van de twee andere hoofdvariëteiten Syrah en/of Mourvèdre bevatten. Alle drie zijn ze regelmatig aanwezig in deze wijnen.

Secundaire rode druiven hebben een lange lijst . (Let op wijnen met rode wijn kunnen zelfs tot vijf procent witte druiven bevatten), maar omvatten onder andere Carignan, Cinsault, Counoise, Muscardin en Terret Noir.

Rode wijnen van de appellatie zijn redelijk rijk van stijl, met donkere fruit en het kruidige van Syrah dat altijd aanwezig is. Ze zijn over het algemeen licht tannineus. Echter dit varieert per jaargang en afhankelijk van het specifieke terroir van het dorp in kwestie.

Rosé-aanplant mag tot 20 procent witte druiven bevatten. Dit op voorwaarde dat ze van de variëteiten zijn die zijn goedgekeurd voor gebruik in de witte wijnen

Witte wijnen

Hun witte wijnen zijn over het algemeen gemaakt in een frisse, droge stijl en hebben een pittig, bloemig profiel. Ze zijn voornamelijk gemaakt van Grenache Blanc, Clairette, Marsanne, Roussanne, Bourboulenc en/of Viognier.

De productieregels voor witte wijnen zijn minder streng dan voor hun rode tegenhangers, waarbij de appellation-regelgeving bepaalt dat de belangrijkste witte variëteiten de meerderheid van de wijn moeten uitmaken.

Een andere belangrijke indicator voor kwaliteit is de wijngaardopbrengst. Een lagere opbrengst impliceert een hogere kwaliteit, aangezien de wijnstokken theoretisch in staat waren om meer van hun energie bij te dragen aan de verzorging van een klein aantal gezondere druiven.

De opbrengst voor Côtes du Rhône Villages-wijnen ligt tussen 41 en 44 hectoliter per hectare de eerste voor generieke Côtes du Rhône Villages, de laatste voor Côtes du Rhône Villages met een specifieke dorpsnaam (bijvoorbeeld dus  Seguret). Standaard, Dus niet de Villages, Côtes du Rhône-wijnen hebben een grotere opbrengst van 60 hectoliter per hectare

De wijnen van Côtes du Rhône Villages hebben, algemeen aanvaard, een goede balans tussen waarde en kwaliteit.