Montalcino

Rosso di Montalcino, ooit ‘Vermiglio’ (vermiljoen) genoemd, is een droge, fruitige rode wijn die wordt geproduceerd in het dorp Montalcino in Toscane. Rosso komt uit hetzelfde gebied van herkomst als de prestigieuze Brunello di Montalcino, deelt hetzelfde mediterrane klimaat en is ook gebaseerd op 100% Sangiovese. Rosso di Montalcino komt echter eerder vrij en is daardoor jeugdiger dan Brunello. Rosso di Montalcino heeft sinds 1983 een eigen DOC.
Soort
Soort
Regio
Zoek een regio
Druif
Zoek een druif
Druif
Flesinhoud
Flesinhoud
Toon meer opties
Wijnhuis
Zoek een wijnhuis
Wijnhuis
Duurzaam
Duurzaam
Alcoholpercentage
Alcoholpercentage
Toon meer opties
Jaargang
Jaargang
Toon meer opties
Smaak
Smaak
Toon meer opties
Speciaal
Speciaal

Enig resultaat

Rosso di Montalcino bevindt zich in hetzelfde afgebakende gebied als zijn grotere broer, de Brunello di Montalcino DOCG. Beide zijn gelegen in het hart van Toscane, in Midden-Italië. Deze DOC werd in 1984 gecreëerd om het meeste te halen uit het fruit van jongere wijnstokken van nieuwe aanplant. Het idee was om een ​​frissere wijnstijl te creëren. Met aanzienlijk minder rijpingstijd nodig dan zijn broer of zus. Dit zou de producenten van Brunello in staat stellen om geld te verdienen terwijl ze wachten tot hun DOCG-wijn rijpt, Maar ook om elke Brunello die al twee tot drie jaar gerijpt was, maar niet helemaal aan de vereiste normen had, te declassificeren. Een soortgelijke onderneming is ook ondernomen in Montepulciano, Hier hielp de Rosso di Montepulciano DOC de producenten van Vino Nobile di Montepulciano DOCG.

Tegenwoordig waardeert men deze wijn zeer. De diepte van zwarte kersen en wilde bessen. Door zorgvuldig gebruik van eikenhout ook met een vleugje kruiden en vanille. Net als zijn broer uit Montalcino, is het een volle wijn gemaakt van pure Sangiovese. Hij is echter beschouwd als een meer levendige stijl van wijn, die frisheid combineert met structuur, en is op veel jongere leeftijd  al goed drinkbaar.