Prosecco

Prosecco is een mousserende wijn afkomstig uit Noordoost-Italië, gemaakt van de Glera-druif. Een vrolijke wijn gewaardeerd om zijn verfrissende karakter en veelzijdigheid. Op Wijnclub Amsterdam hebben we een groot assortiment.
Soort
Soort
Regio
Zoek een regio
Druif
Zoek een druif
Druif
Flesinhoud
Flesinhoud
Toon meer opties
Wijnhuis
Zoek een wijnhuis
Wijnhuis
Duurzaam
Duurzaam
Alcoholpercentage
Alcoholpercentage
Toon meer opties
Jaargang
Jaargang
Toon meer opties
Smaak
Smaak
Toon meer opties
Speciaal
Speciaal

Enig resultaat

Prosecco DOC, deze heerlijke mousserende wijn komt uit Noord-Italië

Prosecco is een populaire mousserende wijn die zijn oorsprong vindt in Noord-Italië. Het wordt geproduceerd in de regio’s Veneto en Friuli Venezia Giulia, gelegen in het noordoosten van Italië. Prosecco staat bekend om zijn verfrissende bruis en wordt vaak geassocieerd met vreugde, vieringen en ontspanning.

De belangrijkste druif die wordt gebruikt voor de productie van Prosecco is de Glera-druif, hoewel andere druivensoorten zoals Bianchetta, Perera en Verdiso in kleinere hoeveelheden kunnen worden toegevoegd. Het proces van het maken van Prosecco omvat de methode Charmat, waarbij de tweede gisting (fermentatie) plaatsvindt in roestvrijstalen tanks, in tegenstelling tot de traditionele methode waarbij de tweede gisting in de fles plaatsvindt, zoals bij champagne.

Verschillende stijlen Prosecco

Prosecco is beschikbaar in verschillende stijlen

  • spumante brut (droog)
  • spumante extra dry (licht zoet)
  • spumante semi-secco (zoet)
  • frizzante (minder mousserend)

Hoe smaakt prosecco?

Prosecco heeft doorgaans fruitige aroma’s en smaken van groene appel, peer, citrus en perzik, met een lichte florale noot. Het lage alcoholgehalte en de verfrissende bubbels maken het een geliefde keuze als aperitief, bij feestelijke gelegenheden of gewoon om te genieten tijdens warme zomerdagen.

Twee herkomstgebieden van Prosecco: DOC – DOCG

De Prosecco-regio heeft twee belangrijke herkomstbenamingen (DOC’s):

  • Prosecco DOC, die zich uitstrekt over Veneto en Friuli Venezia Giulia,
  • Conegliano Valdobbiadene Prosecco Superiore DOCG, gelegen in de heuvels tussen de steden Conegliano en Valdobbiadene in Veneto. De laatste staat bekend om zijn hoogwaardige Prosecco-wijnen en is een van de meest gerespecteerde herkomstbenamingen voor Prosecco.

Kortom, Prosecco is een sprankelende wijn afkomstig uit Noordoost-Italië, gemaakt van de Glera-druif en gewaardeerd om zijn verfrissende karakter en veelzijdigheid. Het is een geliefde keuze voor wijnliefhebbers over de hele wereld en is een belangrijk onderdeel geworden van verschillende feestelijke en sociale gelegenheden.