Veneto

In het noordoosten van Italïe, zo tussen het Gardameer en Venetië ligt het wijngebied Veneto. De kwaliteit is gemiddeld erg goed en er komen fantastische wijnen vandaan. Op dit moment zijn vooral de Valpolicella Ripasso en de Amarone (gemaakt van ingedroogde druiven) zeer beroemd en erg populair.
Soort
Soort
Regio
Zoek een regio
Regio
Druif
Zoek een druif
Druif
Flesinhoud
Flesinhoud
Toon meer opties
Wijnhuis
Zoek een wijnhuis
Wijnhuis
Duurzaam
Duurzaam
Alcoholpercentage
Alcoholpercentage
Toon meer opties
Jaargang
Jaargang
Toon meer opties
Smaak
Smaak
Toon meer opties
Speciaal
Speciaal

Resultaat 1–16 van de 93 resultaten wordt getoond

Wijnen uit Veneto

In het noordoosten van Italïe, zo tussen het Gardameer en Venetië ligt het wijngebied Veneto. De wijnbouw vindt hier al plaats sinds de Romeinen. Het is een welvarende streek met veel industrie. Het wijngebied Veneto heeft ongeveer 74.000 hectare wijngaard. Met haar productie van miljoenen hectoliters wijn behoort Veneto tot de grootste wijnproducent van Italië.

In Nederland kwamen we pas gedurende de 70’er jaren bij een bezoek aan de pizzeria in aanraking met de wijnen uit Veneto. Door grote populariteit ontstond er destijds overproductie en -helaas- daarmee gepaard kwaliteitsverlies. De Valpolicella kreeg al snel de naam van dun en waterig wijntje.

Gelukkig is er al veel veranderd en geheel ten gunste gekeerd. De kwaliteit is gemiddeld erg goed. Op dit moment zijn vooral de Valpolicella Ripasso en de Amarone (gemaakt van ingedroogde druiven) zeer populair. Bij Wijnclub Amsterdam kunt u bijvoorbeeld de heerlijke Zenato Ripassa Valpolicella of een fantastische Valpolicella Ripasso Monti Garbi bestellen.

Daarbij is er meer dan Valpolicella: Wat te denken van Soave en Bianco di Custoza? Wijnen die lekker doordrinkbaar zijn met lekker veel fruit, niet veel alcohol. Wijnen die nu juist zo goed aansluiten bij de wijntrend van dit moment die vraagt om meer verteerbare en wat lichtere stijl wijnen.

Prosecco

Het grootste actuele succes van de Veneto zijn de wijnen uit het gebied rondom Treviso: de Prosecco. Er bestaan verschillende stijlen: frizzante en spumante. Frizzante betekent dat de fles een licht bubbel bevat en wordt om die reden ook wel semi-sparkling genoemd. Spumante heeft meer druk en daardoor een meer duidelijk aanwezige bubbel die ook langer in je glas blijft mousseren. De populariteit van Prosecco is zo groot dat Prosecco inmiddels al een soortnaam lijkt te zijn geworden voor mousserende wijnen in het algemeen.

Wie voor kwaliteit gaat en een echte goede prosecco wil schenken, kan je het beste kiezen voor een prosecco uit Valdobbiadene DOCG. Deze prosecco’s zijn de mooiste en droogste prosecco’s met een fijne mousse en een verfijnd mondgevoel. Wijnclub Amsterdam heeft ook voor een prosecco gekozen uit het topsegment van La Gioiosa, een Prosecco uit Valdobbiadene.

Rode wijnen uit Veneto:

Al tijdens de Romeinse tijd hadden de wijnen van Valpolicella al een goede reputatie. De wijnen zijn vaak wat lichter van kleur. De geuren en de smaken worden vaak gedomineerd door lekker veel kers, fruitig en soms een beetje kruidig. De gebruikte druiven zijn CorvinaMolinara en Rondinella.

De variaties op het Valpolicellathema zoals het Superiore, Ripasso’s en Amarone zijn verder afhankelijk van de aanvullende druivensoorten in de melange en de keuze van het type houten vaten. Rijping op vaten van Frans eikenhout geven wat aroma’s mee van toast en vanille. Dit is de laatste tijd duidelijk wat populairder geworden.

Naast de standaardwijn zijn er enkele traditionele Valpolicella’s zoals de Amarone met een hoger alcohol gehalte, gemaakt van druiven die op stromatten en in geklimatiseerde ruimtes zijn gedroogd. Deze wijnen hebben echt veel donker fruit zoals de amarenen-kers. De wijn is ideaal om te laten rijpen. Amarone’s zijn echt meditatieve wijnen.