Andalusië

We kennen Andalusïe eigenlijk alleen maar van de vakantieplaatsen als Malaga en de altiid zo bekende sherry in Nederland. Maar wist u dat er er ook uitstekende rode wijnen hier tegenwoordig vandaan komen?
Soort
Soort
Regio
Zoek een regio
Druif
Zoek een druif
Druif
Flesinhoud
Flesinhoud
Toon meer opties
Wijnhuis
Zoek een wijnhuis
Wijnhuis
Duurzaam
Duurzaam
Alcoholpercentage
Alcoholpercentage
Toon meer opties
Jaargang
Jaargang
Toon meer opties
Smaak
Smaak
Toon meer opties
Speciaal
Speciaal

Enig resultaat

Andalusië, in het zonovergoten zuidwesten van Spanje, is de meest zuidelijke administratieve regio van het Spaanse vasteland. Het is de thuisbasis van de wereldberoemde versterkte wijn, Sherry.

Deze levendige regio is de meest bevolkte regio van Spanje en heeft een kleurrijke geschiedenis. De strategische ligging aan de toegangspoort tot de Middellandse Zee en de nabijheid van Afrika hebben het door de geschiedenis heen tot een doelwit gemaakt voor vele nederzettingen en invasies. Moslims, Romani, Iberiërs, Feniciërs, Carthagers, Grieken, Romeinen, Vandalen, Visigoten, Byzantijnen, Christenen en Castilianen hebben Andalusië allemaal ooit hun thuis genoemd, en elke cultuur heeft zijn sporen nagelaten.

De naam Andalucía is in feite afgeleid van de Arabische naam voor de regio, Al-Andalus, waarvan wordt gezegd dat het een verbastering is van Vandalusië, wat “land van de vandalen” betekent, een verwijzing naar de korte periode in de 5e eeuw toen de Vandalen heerste over dit gebied. Als gevolg van dit multiculturele verleden heeft Andalusië een sterke en unieke culturele identiteit. Stierenvechten en flamenco, twee typische tradities die geassocieerd worden met Spanje, vinden hun oorsprong in Andalusië.

Afgezien van de spectaculaire Moorse architectuur, de prachtige kustlijn en het gevarieerde landschap, heeft Andalusië een lange geschiedenis van wijnmaken die teruggaat tot de 8e eeuw voor Christus en herbergt vijf DO’s. Hoewel hier ook tafelwijnen worden gemaakt, zijn het toch echt de versterkte wijnen die de verschillende DO-zones verenigen. Deze wijnen variëren van lichte en verfrissende Fino en Manzanilla Sherry tot volle, weelderig zoete Pedro Ximenez, of “PX”.

Veruit de meest gevierde DO is Jerez, de historische haven en de thuisbasis van Sherry, en de naburige badplaats Sanlucar de Barrameda, die een reputatie heeft opgebouwd vanwege zijn Manzanilla. Montilla-Moriles, de meest noordelijke van de DO’s van Andalusië, is gespecialiseerd in onversterkte dessertwijnen gemaakt van Moscatel.

Malaga en Sierras de Malaga, die hetzelfde gebied beslaan maar aparte DO’s zijn ten oosten van Jerez, produceren respectievelijk zoete wijnen en droge tafelwijnen. Condado de Huelva, aan de kust ten noordwesten van Jerez, is de enige andere DO buiten verschillende Vino de la Tierra-titels in de regio. Het was ooit ook een producent (en leverancier in aanvulling op Jerez) van versterkte wijnen, vaak gebaseerd op de lokale Zalema-variëteit.

Buiten de wijdere regio liggen de DO’s Ribera del Guadiana (in Extremadura) en Valdepenas (Castilla La Mancha) respectievelijk in het noordwesten en noordoosten. Aan de oostkant van Andalusië ligt Bullas en de wijdere regio’s Levant/Valencia.

Het klimaat van Andalusië, dat de wijnproductie hier aanzienlijk beïnvloedt, kan grofweg in drie zones worden verdeeld: de koelere, door de Atlantische Oceaan beïnvloede westkust, die de sherryproducerende gebieden van Jerez en Sanlucar de Barrameda omvat; het mediterrane klimaat in het zuiden rond Malaga en de Sierras de Malaga; en de relatief hete en droge omstandigheden rond de Montilla-Moriles.

De laatste twee zones zijn het meest geschikt voor de productie van de kenmerkende zware dessertwijnen van Andalusië, gemaakt van Pedro Ximenez en Moscatel (Muscat) druiven, terwijl de lagere gemiddelde temperaturen aan de zuidwestkust van vitaal belang zijn voor het behoud van de allerbelangrijkste zuurgraad in Palomino-druiven voor de productie van de Fino- en Manzanilla-stijlen van Sherry.

Airén is een ander belangrijk druivenras, geteeld in de noordelijke delen van Andalusië, hoewel het vooral wordt gebruikt in cognac en gemengde wijnen.

Internationale rassen zoals Cabernet Sauvignon, Merlot en Petit Verdot produceren ook goede wijnen in de warmere delen van de regio en worden steeds populairder bij lokale telers.