Condado de Huelva

Columbus vertrok voor zijn historische reis vanuit de haven van Palos, in de westelijke Andalusische provincie Huelva met natuurlijk een goede voorraad Huelva-wijn. Zo waren de wijnen van Huelva de eerste Spaanse wijnen die naar Amerika werden geëxporteerd. Tegenwoordig maakt de wijnhandel van Huelva, dankzij moderne technologie voor het maken van wijn, een comeback, aangezien wijnmakerijen zijn begonnen met het produceren van witte wijn van de Zalema-druif. Goed gekoeld passen deze wijnen – fris, licht, – heel goed bij de lokale zeevruchten.
Soort
Soort
Regio
Zoek een regio
Druif
Zoek een druif
Druif
Flesinhoud
Flesinhoud
Toon meer opties
Wijnhuis
Zoek een wijnhuis
Wijnhuis
Duurzaam
Duurzaam
Alcoholpercentage
Alcoholpercentage
Toon meer opties
Jaargang
Jaargang
Toon meer opties
Smaak
Smaak
Toon meer opties
Speciaal
Speciaal

Toont alle 2 resultaten

Condado de Huelva is het meest westelijke DO-wijngebied in Andalusië, Spanje, dicht bij de stad Huelva. Dit kustgebied, in het zuiden begrensd door de Atlantische Oceaan, en ligt ongeveer halverwege Portugal en Jerez.

Wijngaarden in Condado de Huelva liggen slechts 25 meter boven de zeespiegel op kenmerkende roodachtige zandgronden. De ondergrond bestaat uit alluviale, zand- en kalksteenafzettingen. De nabijheid van de regio tot de Middellandse Zee dicteert het klimaat, en winden van de Atlantische Oceaan temperen de zomerhitte. Temperaturen variëren van  32 ° C tot 8 ° C , dus vorst is hier intussen dus géén probleem. De meeste wijngaarden zijn bovendien omzoomd met bomen om ze te beschermen tegen de harde wind die er doorheen kan waaien.

Tot 2009 werden hier slechts drie soorten wijn gemaakt, één onversterkte, twee versterkte:

Condado de Huelva Joven – een jonge, frisse en droge witte wijn gemaakt van de overheersende variëteit in de regio, Zalema.
Vinos Generosos – versterkte wijnen die minimaal drie jaar gerijpt zijn, waarvan er twee soorten zijn, Condado Palido en Condado Viejo. Palido (bleke) wijnen, gemaakt van Palomino, Garrido of Listan de Huelva zijn droog en, zoals hun naam al doet vermoeden, bleek van kleur. Viejo (oude) wijnen zijn zeer aromatisch, vergelijkbaar met een rustieke Oloroso.
Als laatste: Vinos Generosos de Licor – zoete versterkte wijnen met een hoger alcoholgehalte.

Sinds 2009 mogen rode wijnen gemaakt van Syrah, Tempranillo, Merlot, Cabernet Sauvignon en Cabernet Franc in de DO’s wijnen.