Domaine Thibault

Land
Land
Toon meer opties
Regio
Regio
Toon meer opties
Smaak
Smaak
Toon meer opties
Druif
Druif
Toon meer opties
Jaargang
Jaargang
Toon meer opties
Alcoholpercentage
Alcoholpercentage
Toon meer opties
Thema
Thema
Toon meer opties

De DEZAT-familie is een van de oudste wijnboerenfamilies in Sancerre streek. Het wordt al in 1550 in de archieven aangetroffen. André DEZAT nam de familiewijngaard Domaine Thibault over in 1948 en was actief betrokken bij de promotie van Sancerre-wijnen.

Hij speelde een belangrijke rol in de ontwikkeling en promotie van Sancerre-wijnen. In de loop der jaren kocht André er telkens stukjes land bij en groeide het familiebedrijf uit tot een wijndomein met veertig hectare in Pouilly Fumé, Sancerre en Menetou-Salon. Van die veertig hectare liggen er zestien in Pouilly-Fumé.

De wijngaarden zijn beplant met Sauvignon blanc. De bodem van Pouilly-Fumé, bestaand uit Kimmeridgien-mergel, harde kalksteen en vuursteen, zorgt voor die unieke, kenmerkende mineraliteit in de wijnen. Domaine Thibault, intussen gerund door André’s kinderen en kleinkinderen, weet ieder jaar weer de aandacht te trekken van liefhebbers van de betere Pouilly-Fumé.

Sinds 2006 produceert het landgoed Domaine Thibault wijnen van Menetou Salon, Sancerre alsmede Pouilly Fume. De wijnen kenmerken niet alleen zich door veel citrusfruit (citroentonen, grapefruit), aalbes, wijnstokperzik, passievrucht, lychee, witte bloemen acacia, lelie, maar ook vaak versgesneden paprika en vers gemaaid gras.

Terroir wijnen bij uitstek

‘Het witte land’, gelegen op de meest westelijke heuvels van Sancerrois, bestaat uit klei en kalksteen. De ‘caillottes’ zeer steenachtig en kalksteen alsook de klei-kiezelgronden, op de heuvels ten oosten van de wijngaard.

Miljoenen jaren oud, het terroir van Pouilly, bestaande uit Kimmeridgische mergel, harde kalksteen en vuursteen, geeft Pouilly Fumé zijn mineraliteit, finesse en karakter, soms fris en levendig, soms openhartig en lang in de mond, met een bijna ziltig mineraal karakter.

Als laatste heeft men daarnaast wijngaarden in de Menetou-Salon gelegen ten noordoosten van Bourges.
Deze wijngaard van 465 hectare heuvels is geplant op kalksteenafzettingen die dateren uit het Boven Jura (Kimmeridgien).

error: Content is protected !!