Pouilly Fumé

Niet te verwarren met het bekende Bourgondische dorp Pouilly-Fuisse, Pouilly-Fume is een van de meest erkende en gewaardeerde witte wijnen van de Loire-vallei, naast het naburige Sancerre. De naam combineert het dorp Pouilly, dat in het midden van de wijngaarden ligt, en de Franse term voor Sauvignon Blanc, Blanc Fume. De rook verwijst naar het rokerige, vuursteenachtige aroma dat te vinden is in de gekoesterde Sauvignon Blancs die in de regio worden gemaakt
Soort
Soort
Regio
Zoek een regio
Druif
Zoek een druif
Druif
Flesinhoud
Flesinhoud
Toon meer opties
Wijnhuis
Zoek een wijnhuis
Wijnhuis
Duurzaam
Duurzaam
Alcoholpercentage
Alcoholpercentage
Toon meer opties
Jaargang
Jaargang
Toon meer opties
Smaak
Smaak
Toon meer opties
Speciaal
Speciaal

Toont alle 2 resultaten

Pouilly-Fumé, een droge witte wijn gemaakt van Sauvignon Blanc-druiven. Éen van de meest gerespecteerde wijnen van de Loire-vallei. Het is in dit opzicht alleen geëvenaard door Sancerre, net aan de andere kant van de rivier de Loire.

De appellatie Pouilly-Fumé werd in 1937 oorspronkelijk gecreëerd als Blanc Fumé de Pouilly. De op de Chasselas druif gebaseerde wijnen van het dorp kregen tegelijkertijd overeenkomstig de titel Pouilly-sur-Loire.

De naam Pouilly-Fumé bestaat uit twee delen. ‘Pouilly’ is een afkorting voor Pouilly-sur-Loire, het dorp waar de wijnen vandaan komen. ‘Fume’ is een afkorting voor Blanc Fumé, de lokale bijnaam voor Sauvignon Blanc. Begrijpelijkerwijs verwart men dit dan ook wel eens met Pouilly-Fuissé . Echter dit is een op Chardonnay gebaseerde wijn uit het zuiden van Bourgondie.

Aromatisch gezien zijn Pouilly-Fumé wijnen enkele van de meest levendige wijnen van Frankrijk. De sauvignon Blanc druif zorgt hier dan ook natuurlijk voor.  Hoewel ze doorgaans niettemin minder stuivend en heftig  zijn dan de notoire  Sauvignon Blanc-wijnen die in Nieuw-Zeeland worden geproduceerd. Ze hebben een levendige zweem van aroma’s van groen fruit (limoen, groene appel, kruisbes), vervolgens ondersteund door minerale aroma’s van natte wol, leisteen en rokerige vuursteen.

Het officiële wijnbouwgebied van Pouilly-Fumé omvat zeven gemeentes op de rechteroever van de Loire. Deze lopen van Mesves-sur-Loire in het zuiden tot Saint-Martin-sur-Nohain, een paar kilometer naar het noorden. Deze dorpen liggen technisch gezien in Bourgondië, hoewel Pouilly-Fumé een typisch ‘Loire-vallei’-wijn blijft.

Terroir gedreven wijn

Het lokale terroir krijgt de eer voor het zeer specifieke aroma en de smaak van Pouilly-Fumé. Het is uitvoerig bestudeerd en in kaart gebracht. De belangrijkste grondsoorten zijn onderverdeeld in kalksteen, mergel, klei met verschillende samenstellingen en het allerbelangrijkste vuursteen.

Kalksteen en vuursteen zijn de belangrijkste componenten. Beide hebben uitstekende warmtevasthoudende  eigenschappen en helpen de wijnstokken hier in het koele groeiseizoen optimale rijpheid te bereiken. De lokale wijnlegende Didier Dagueneau noemde een van zijn topbottelingen zelfs ‘Silex’. Dit is een mix van silica, kalksteen en vuursteenachtige klei.

Totdat phylloxera in de jaren 1860 uitgestrekte wijnstokken wegvaagde, groeiden de wijngaarden rond Pouilly-sur-Loire voornamelijk Gamay en Pinot Noir. Toen de oplossing voor de phylloxera-epidemie werd gevonden  bleek Sauvignon Blanc vervolgens beter te reageren op enten dan deze rode variëteiten. Zo werd Sauvignon de meest aangeplante druivensoort van Pouilly.

Opkomst en een blijvertje

In de jaren 70 en 80 nam de populariteit van Pouilly-Fumé ondertussen enorm toe, samen met de totale oppervlakte van de wijngaarden. Aanplant van Sauvignon Blanc-wijnstokken in het gebied steeg ten koste van de Chasselas. Er zijn nu ongeveer 1325 hectare wijnstokken in 2005. Dit in vergelijking met ongeveer 30 ha Chasselas.

De opbrengst van de wijngaard is vastgesteld op 6500 tot 7500 liter per hectare. De plantdichtheid moet minimaal 6000 wijnstokken per hectare zijn. De gemiddelde jaarlijkse productie in de afgelopen vijf jaar is ongeveer 7 miljoen liter