Mendoza

De provincie Mendoza is het belangrijkste wijngebied van Argentinië en is goed voor bijna tweederde van de totale wijnproductie van het land. Gelegen in de oostelijke uitlopers van de Andes, in de schaduw van Aconcagua, zijn wijngaarden geplant op enkele van de hoogste hoogten ter wereld, met een gemiddelde locatie op 600-1.100 meter (2.000-3.600 ft) boven zeeniveau. Mendoza wordt beschouwd als het hart van de wijnindustrie in Argentinië, met de overgrote meerderheid van de grote wijnhuizen in de provinciehoofdstad Mendoza.
Soort
Soort
Regio
Zoek een regio
Regio
Druif
Zoek een druif
Druif
Flesinhoud
Flesinhoud
Toon meer opties
Wijnhuis
Zoek een wijnhuis
Wijnhuis
Duurzaam
Duurzaam
Alcoholpercentage
Alcoholpercentage
Toon meer opties
Jaargang
Jaargang
Toon meer opties
Smaak
Smaak
Toon meer opties
Speciaal
Speciaal

Toont alle 5 resultaten

Mendoza is verreweg het grootste wijngebied van Argentinië. Gelegen op een hooggelegen plateau aan de rand van het Andesgebergte. De provincie is verantwoordelijk voor ongeveer 70 procent van de jaarlijkse wijnproductie van het land. De Franse druivensoort Malbec heeft zijn thuis in de Nieuwe Wereld in de wijngaarden van Mendoza gevonden. Hij produceert rode wijnen met een grote concentratie en intensiteit.

De provincie ligt aan de westelijke rand van Argentinië, over het Andesgebergte vanuit Chili. Hier zijn de regio’s Lujan de Cuyo, Maipu en de Uco-vallei de thuisbasis van enkele van de grootste namen in de Argentijnse wijn.

Wijngaarden en bergen, Mendoza

De eerste wijnstokken zijn destijds geplant door priesters van de jezuïetenorde van de katholieke kerk in het midden van de 16e eeuw. Ze leenden daarbij ze landbouwtechnieken van de Inca’s en Huarpes, die het land vóór hen hadden bezet. Malbec introduceerde men ook rond deze tijd  door een Franse agronoom, Miguel Aimé Pouget.

In de 19e eeuw stroomden Spaanse en Italiaanse immigranten Mendoza binnen. Dit om te ontsnappen aan de verwoestingen van de phylloxera-luis die destijds de wijngaarden in Europa verwoestte. Een hausse in de wijnproductie kwam in 1885. Men voltooide toen de spoorlijn  tussen Mendoza en de hoofdstad van het land, Buenos Aires.  Dit bood een goedkopere, gemakkelijkere manier om wijnen uit de regio te sturen. Het grootste deel van de 20e eeuw concentreerde de Argentijnse wijnindustrie zich bijna volledig op de binnenlandse markt. Pas in de afgelopen 25 jaar heeft een streven naar kwaliteit ertoe geleid dat de wijnen van Mendoza de restaurantlijsten over de hele wereld sieren.

Hoogte is een van de belangrijkste kenmerken van het Mendoza-terroir. De strook wijngaardland die langs de voet van de Andes loopt, ligt tussen de 800 en 1200 meter (2600 en 3900 voet) boven de zeespiegel. Het is deze hoogte die het hete, droge klimaat van de regio matigt. Warme, zonnige dagen worden gevolgd door nachten die veel kouder worden door westenwinden uit de Andes. Deze afkoelingsperiode vertraagt ​​de rijping, en verlengt het groeiseizoen . Draagt hierbij ​​aan rijke, rijpe smaken die niet ten koste gaan van de zuurgraad.

Irrigatie uit de Andes

Irrigatie is mogelijk gemaakt door de rivieren die de regio doorkruisen, waaronder de Mendoza zelf.Deze stroomt  vanuit de bergen naar beneden. Warme, droge oogstperiodes zorgen ervoor dat wijnmakers hun druiven kunnen plukken op basis van rijpheid, in plaats van te worden geregeerd door de grillen van het weer. Net als bij andere landen in de Nieuwe Wereld leidt dit tot een vermindering van de variatie in vintage en een constante kwaliteit van jaar tot jaar. Voorspelbare oogsten bieden de wijnmakers van Mendoza ook de luxe van meer controle over de wijnstijlen die ze produceren.

De bodems in Mendoza zijn van oorsprong uit de Andes en zijn gedurende duizenden jaren afgezet door de rivieren in de regio. Deze rotsachtige zandgronden bevatten weinig organische stof en zijn goed doorlatend, waardoor ze droog en vruchtbaar zijn. Dit soort grond is perfect voor wijnbouw. Wijnstokken zijn gedwongen om hard te werken voor hydratatie en voedingsstoffen. Er zullen kleine, geconcentreerde bessen produceren in plaats van bladgroen. De wijnen die zijn gemaakt van druiven die op deze bodems zijn geteeld, zijn vaak zeer gestructureerd.  Stevige tannines en hebben een duidelijke mineraliteit die vaak is toegeschreven aan de bodem.

Hoewel Malbec ongetwijfeld de ster van de regio is, zijn er ook uitgebreide aanplantingen van Cabernet Sauvignon, Chardonnay, Syrah, Torrontes en Sauvignon Blanc. Mendoza begint zich ook te positioneren als producent van mousserende wijn.