Limoux

Het uitgebreide wijnaanbod dat ze produceren, maken de prachtige wijngaarden in en rond Limoux uniek. De wijnmakerijen van de regio zijn de geboorteplaats van enkele van ‘s werelds oudste mousserende wijnen, nog steeds witte wijnen voor gastronomische gerechten en onvergelijkbare rode wijnen die zijn gemengd met mediterrane en Atlantische druivensoorten.
Land
Land
Toon meer opties
Regio
Regio
Toon meer opties
Smaak
Smaak
Toon meer opties
Druif
Druif
Toon meer opties
Jaargang
Jaargang
Toon meer opties
Alcoholpercentage
Alcoholpercentage
Toon meer opties
Thema
Thema
Toon meer opties

Limoux is een relatief nieuwe appellatie. Deze is pas opgericht in 2003 in het oostelijk deel van de Aude in Zuid-Frankrijk, die van toepassing is op rode en witte wijnen. De wijngaarden liggen rond de stad waarnaar het is vernoemd, in de uitlopers van de Pyreneeën ten oosten van Corbières en ten zuiden van Carcassonne.

Historisch gezien is dit gebied beter bekend om zijn mousserende wijnen, die worden geproduceerd en verkocht onder de benamingen Blanquette  dan wel Crémant de Limoux.

De wijngaarden zijn hier hoger en koeler dan die van elke andere Languedoc-Roussillon-appellatie, en ook verder van de temperatuur beperkende invloeden van de Middellandse Zee. Dit brengt Limoux en het omliggende gebied ertoe om een ​​wijnstijl te produceren die heel anders is dan andere appellations.

Rode wijnen

De rode wijnen zijn voornamelijk gemaakt van minstens 50 procent Merlot van elke AOC Limoux blend. Eventueel aangevuld met een breed scala aan andere Franse rode variëteiten. Er moeten drie varianten in de blend zitten. Hier zijn Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc en Malbec. Alsook de Rhône-variëteiten Grenache en Syrah zijn prominent aanwezig.

De ode wijnen zijn doorgaans lichter van kleur en smaak dan vele andere uit de Languedoc-Roussillon. Dit komt vooral door de grotere hoogte en koelere terroirs waarin de druiven zijn aangeplant.

Limoux Blanc

Tot 1993 werden de witte wijnen alleen gemaakt van de lokale druif Mauzac. Nu zijn Chardonnay en Chenin Blanc ook toegestaan. Mauzac moet echter ten minste 15 procent van een Limoux Blanc-blend uitmaken. De wijnen variëren sterk in stijl, afhankelijk van de belangrijkste gebruikte variëteit en het exacte gebied en macroklimaat waarin het wordt geproduceerd.

De Chardonnay-wijnstokken die hier te vinden zijn, behoren tot de oudste in Zuid-Frankrijk en maken wijnen die bijzonder gewild zijn. Een Chardonnay van 100 procent krijgt echter het label IGP Pays d’Oc en niet die van Limoux!

error: Content is protected !!