Côtes de Gascogne

Gascogne is zowel wild als mooi tegelijk… De wijngaarden liggen in het oosten door de bergen van de Pyreneeën en in het westen door de Atlantische kust. Côtes de Gascogne IGP-wijnen zijn overwegend wit en worden gemaakt van lokale druivensoorten zoals Courbu, Gros Manseng, Colombard en Arrufiac. Ook bekendere druivensoorten als Sauvignon Blanc (geleend van Bordeaux naar het noorden) en Chardonnay worden aangeplant. Rode variëteiten maken minder dan 10 procent van de productie uit en omvatten Tannat, Cot (Malbec) en Cabernet Sauvignon.
Speciaal
Biologisch (1)
Vegan (2)
Show more Show less
Regio
Show more Show less
Druiven
colombard (2)
gros manseng (1)
Sauvignon Blanc (2)
Ugni blanc (1)
Show more Show less
Jaar
Prijs

Toont alle 3 resultaten

Het wijngebied Côtes de Gascogne in Frankrijk ligt tussen Bordeaux en de grens met Spanje. en maakt onderdeel uit van ‘Zuidwest-Frankrijk’.

Côtes de Gascogne, voornamelijk gericht op witte wijnen, is een IGP-regio. IGP-regio’s zijn over het algemeen groter en kunnen kleinere AOC-regio’s (Appellation de Origin Controlee) bevatten. Wijnen met een IGP-aanduiding hoeven niet aan dezelfde strikte regels te voldoen als AOC-regio’s. Hierdoor kunnen wijnmakers  experimenteren en kwaliteitswijnen kunnen maken die buiten de gebaande paden vallen. Dit ook zonder ze direct te hoeven etiketteren met de basisaanduiding “Vin de France”.

De druiven die in Côtes de Gascogne zijn geteeld, omvatten lokale variëteiten zoals Colombard , Ugni Blanc (bekend als Trebbiano in Italië) en Gros Manseng. Samen met ook aangeplante internationale variëteiten zoals Sauvignon Blanc en Chardonnay. Omdat ze een hoge zuurgraad hebben en relatief neutrale smaken hebben, distilleert men Colombard en Ugni Blanc. Dit om vaak ook om Cognac en Armagnac te maken in Zuidwest-Frankrijk.

Wanneer gebruikt om wijn te maken, bieden Colombard, Ugni Blanc en Gros Manseng structuur en frisse zuren om de frisse, verfrissende stijl van witte wijn te produceren die typisch is voor de Côtes de Gascogne. Deze wijnen hebben een lichte body, met aroma’s van citrus en tropisch fruit. Ze zijn geweldig voor de zomer en passen goed bij vis, zeevruchten en zomerse salades.