Friuli

Friuli ligt in het uiterste Noordoosten van Italië, tegen de grens met Oostenrijk en Slovenië. De wijnmakers uit Friuli behoren tot de meest vooruitstrevende van Italië. Ze waren de eersten die maar één druif in de fles stopten. Zoals de Refosco of de Pignolo, druivenrassen die je nergens anders in Italië vindt.
Speciaal
Biologisch (2)
Hamersma (2)
Prijswinnaar (2)
Topwijn (2)
Show more Show less
Regio
Collio (1)
Show more Show less
Druiven
Chardonnay (2)
Franconia (1)
Friulano (2)
Gewürztraminer (1)
Pinot Grigio (5)
Pinot Nero (2)
Refosco (2)
Ribolla Gialla (2)
Sauvignon Blanc (3)
Schioppettino (1)
Show more Show less
Jaar
Prijs

Wijnen uit Friuli

Friuli-Venezia – Giulia is een wijngebied in het noordoosten van Italië tegen de Sloveense grens aan. De noordgrens ligt tegen de Alpen aan. Deze bergtoppen houden de koele Borawind tegen uit de golf van Triëste. Daardoor zijn de hellingwijngaarden goed beschermd en ontstaat een soort microklimaat. Het wijnbouwgebied heeft om en nabij 18.704 hectare wijngaarden aangeplant.

De faam van Friuli is pas van de laatste jaren ontstaan. Gedurende de 70’er  jaren is de wijn door technische innovaties aanzienlijk verbeterd. Door de temperatuur gecontroleerde gisting op roestvrij stalen tanks is er veel meer frisheid in de wijnen ontstaan waardoor de wijnen uit Friuli meer en meer worden gewaardeerd.

Ook bij de introductie van houtgebruik voor witte wijn liep Friuli voorop in de jaren tachtig. Zelfs de trend van om weer terug te gaan in de tijd en om aardewerken amforen te gebruiken is ook in in deze regio ontstaan. Dat maakt het een vooruitstrevend gebied met respect voor tradities.

De beste wijnen uit Friuli zijn vooralsnog de witte wijnen. Dat zijn wijnen gemaakt van Sauvignon Blanc, Chardonnay en lokale druiven zoals Ribolla en Friulano. De rode van autochtone druivensoorten als Refosco en Schiopettino zijn in opkomst, maar kunnen vooralsnog niet tippen aan het succes van de witte wijnen.

Witte wijnen uit Friuli

Als wijngebied staat Friuli bekend om haar frisse en zuivere witte wijnen. Een aantal Franse witte druiven doen het heel erg goed in deze streek:

  • Sauvignon uit Friuli is een echte aanrader. Hier komen de zuivere sauvignon-wijnen vandaan zoals ze moeten smaken. Niet voor niks scoren wijnhuizen uit Friuli regelmatig een zilveren of gouden medaille op het Concours Mondial du Sauvignon.
  • Chardonnay is vaak heerlijk droog en fris.

Er worden bekende Italiaanse druiven verbouwd zoals Pinot Grigio. Ook worden er twee autochtone druiven verbouwd die zeer de moeite waard zijn:

  • Friulano: deze druif is de lokale trots uit Friuli. Voor 2008 heette deze druif nog de Tocia. Maar dat gaf verwarring met de desertwijn Tokaji uit Hongarije.
  • Ribolla Gialla: dit is een oude witte variëteit uit Friuli. De wijnen hebben meestal een lichte body en bieden fruitige, florale aroma’s met een lichte zuurgraad.

De beste witte wijnen komen uit het heuvelachtige gebied Collio en de Colli Orientali del Friuli aan de grens met Slovenië.

Rode Wijnen uit Friuli :

Alhoewel de bodem meer geschikt is voor het verbouwen van witte druiven, komen er uit deze regio toch ook een aantal goede rode wijnen. Hierbij wordt gebruik gemaakt van internationale druivensoorten als Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, de populaire Merlot, maar ook de lokale Refosco en Schioppettino. De wijn wordt over het algemeen jong gedroneken, bij voorkeur binnen 2 tot 5 jaar.

Bij Wijnclub Amsterdam hebben we de Franconia Ronchi San Giuseppe in ons assortiment. Deze is gemaakt van de Franconia druif dat een Italiaans synoniem is voor de Oostenrijkse Blaufrankisch. De wijn van deze druif is elegant, niet te zwaar op de hand en uitstekende voor bij lichte vleesgerechten zoals de beroemde Scaloppina Milanese.