Wijnen uit Bolgheri

Het gebied Bolgheri staat bekend om zijn uitzonderlijke kwaliteitwijn. De wijnen zijn veelal klassiek en met een onmiskenbaar karakter. Daarnaast heeft deze wijnstreek in Toscane een DOC-status. Van Bolgheri wijn mag je dan ook uitstekende topkwaliteit en helaas soms ook een bijbehorende prijzen verwachten.
Prijs
Soort
Rode wijnen (14)
Regio
Druiven
Cabernet Franc (7)
Cabernet Sauvignon (8)
Merlot (11)
Petit Verdot (3)
Sangiovese (3)
Syrah (2)
Speciaal
Jaar

Resultaat 1–12 van de 13 resultaten wordt getoond

In de Maremma vlakbij de Toscaanse kust, ligt een klein oud stadje genaamd Bolgheri. De bodem in de Bolgheri regio is bijzonder divers, de wijngaarden liggen op een alluviale bodem afkomstig van rivierbeddingen. De bodem is bedekt met keien, vulkanisch gesteente, slibrijke en zandige gronden met vulkanische rotsen.

De wijnen uit dit gebied hebben een wereldwijde bekendheid opgebouwd en hebben als bijnaam ‘SuperTuscans’. Bijzonder is dat gebruik wordt gemaakt van druiven afkomstig uit de Bordeaux zoals Cabernet SauvignonCabernet FrancPetit VerdotSyrah en Merlot. In 1994 kreeg Bolgheri zijn eigen DOC. De wijnen worden door een brede groep wijnliefhebbers zeer gewaardeerd.

Sassicaia

Sassicaia is heel lang de beroemdste Vino da Tavola van Italiaanse bodem geweest. Toen in 1940 Mario Incisa dell Rochetta in de buurt van San Guido er enkele stokken Cabernet Sauvignon plantte voor eigen gebruik, kon hij niet vermoeden wat een impact dit zal hebben. Samen met zijn neef Piero Antinori en oenoloog Giacomo Tachis zagen ze het enorme potentieel van de cabernet sauvignon in deze streek. Met de Franse professor en oenoloog Emile Paynaud hebben ze gewerkt aan de ontwikkeling van Sassiscaia. Het duurde nog tot 1968 voordat de eerste wijn van Sassiscaia op de markt kwam. Het gebied waar de wijn werd geproduceerd had geen enkele status in herkomstbenamingen en bovendien werden Franse druiven als Cabernet Sauvignoncabernet franc en Merlot gebruikt. Het DOC instituut van Toscane was ‘not amused’ over deze exotische dwaling. Sassicaia kreeg daarom niet meer dan een karige status Vino da Tavola mee.

De rebellerende wijnmakers gingen echter door met het maken van wijnen met allochtone druivenrassen. Laag geklasseerd maar kwalitatief geweldige wijn. En vaak voorzien van een stevig prijskaartje. Sassicaia is een blend van 85% cabernet sauvignon en 15% cabernet franc. Wijn uit Bolgheri heeft een grote naam opgebouwd en ook Angelo Gavi begon in dit gebied te experimenteren. Bolgheri behoort tot de vermaarde categorie ‘Super Tuscans’ en heeft een DOC Bolgheri. Sassicaia bezit inmiddels zelfs een eigen DOC: Bolgheri-Sassicaia!

Geïnteresseerd in een Super Tuscan?

Fantastische Super Tuscans kun je gemakkelijk kopen bij Wijnclub Amsterdam. Wij hebben Super Tuscans onder andere van Le Macchiole,  SassicaiaOrnellaia, en Gavi. Ook indien je op zoek bent naar een bepaalde Super Tuscan die Italiaanse wijnwinkel momenteel niet op voorraad heeft, neem dan even contact met ons. We helpen jou graag. Kijk ook bij de andere mooie wijnen van ons Wijnclub Amsterdam assortiment.