Marlborough

Marlborough, opmerkelijk vanwege zijn zuidelijke breedtegraad als wijngebied, is de thuisbasis van 88% van de Nieuw-Zeelandse wijnstokken en de meeste van die wijnstokken zijn Sauvignon Blanc. In feite is 80% van alle wijn uit Nieuw-Zeeland Sauvignon Blanc. De zuidelijke breedtegraden van Marlborough dragen bij aan koele wind en verfrissende nachten waardoor Sauvignon Blanc zijn frisse, levendige en verfrissende zuurgraad behoudt.
Soort
Soort
Regio
Zoek een regio
Druif
Zoek een druif
Druif
Flesinhoud
Flesinhoud
Toon meer opties
Wijnhuis
Zoek een wijnhuis
Wijnhuis
Duurzaam
Duurzaam
Alcoholpercentage
Alcoholpercentage
Toon meer opties
Jaargang
Jaargang
Toon meer opties
Smaak
Smaak
Toon meer opties
Speciaal
Speciaal

Toont alle 2 resultaten

Marlborough is niettemin verreweg het belangrijkste wijngebied van Nieuw-Zeeland. Deze droge, zonnige regio, gelegen op het noordoostelijke puntje van het Zuidereiland, is de thuisbasis van meer dan 500 telers en produceert meer dan driekwart van alle Nieuw-Zeelandse wijn. Het wijngaardgebied overschreed in 2018  26.000 hectare

Het is vooral beroemd om zijn scherpe, pittige witte wijnen gemaakt van de Sauvignon Blanc-druivensoort, die de Marlborough-wijngaarden domineert. In 2017 was het ras goed voor 79 procent van de wijngaardoppervlakte en 86 procent van de regionale productie.

Marlborough Sauvignon Blanc is dan ook de “cash cow” voor de wijn industrie, en veel wijnmakerijen van buiten de regio bezitten of leasen wijngaarden, of kopen druiven of wijn om dit belangrijke product aan te bieden en hun portfolio te versterken.

Ook andere druivenrassen doen het hier goed. Onder de witte wijndruiven komen Chardonnay, Pinot Gris en Riesling het meest voor. De Albariño-wijnen uit de regio zijn overigens ook veelbelovend, hoewel de aanplant slechts een fractie van een procent van het totaal uitmaakt. Veel andere druivensoorten worden met succes verbouwd, zij het op kleine schaal. In de afgelopen jaren zijn de vroegste Pinot Noir-wijnstokken van de regio volwassen geworden en produceren ze nu enkele eersteklas wijnen.

Rood van Pinot Noir veelbelovend.

Marlborough Pinot Noirs zijn over het algemeen lichter en fruitiger dan die van Otago en Martinborough. Marlborough is bovendien ook een belangrijke producent van mousserende kwaliteitswijn, gemaakt volgens de methode traditionnelle van Chardonnay en Pinot Noir.

Het wijngaardareaal is sinds de vroege aanplant van de jaren zeventig aanzienlijk toegenomen. In het afgelopen decennium is het aantal nieuwe aanplantingen afgenomen, maar de gemiddelde productie is aanzienlijk gestegen als gevolg van klimaatverandering en nieuwere wijngaarden die hun volledige productie bereiken. Dat gezegd hebbende, kan de jaarlijkse productie van jaar tot jaar sterk variëren; In 2018 lag de opbrengst rond de 12 ton per hectare.

Het officiële geografische aanduidingsgebied strekt zich uit in noordoostelijke richting. Er zijn drie hoofdsubregio’s; de Wairau-vallei, de zuidelijke valleien en de Awatere-vallei.

De lange, rechte gletsjervallei van Wairau herbergt ongeveer 45 procent van de wijngaarden van Marlborough. Het is de thuisbasis van het belangrijkste centrum van de regio, Blenheim, en de subregio’s Rapaura en Renwick, en heeft een warm, zonnig klimaat dat wordt gekoeld door wind uit de Stille Oceaan. Het is een overstromingsgebied van een rivier en heeft zeer diverse bodems, van stenig rivierwater tot diep alluvium.