Sierras de Málaga

De appellatie Malaga is één van de oudste van Spanje en bezit een grote historische bekendheid. Vooral de zoete Malaga-wijn liet in de geschiedenis zijn sporen na. Net zoals in Montilla-Moriles en Jerez. Net zoals in andere regio’s heeft echter de jonge generatie net op tijd het roer omgegooid en onderkenden ze het potentieel van deze mooie streek. Van oudsher worden hier zoete wijnen op basis van Moscatel en Pedro Ximenez gemaakt. Nieuwe projecten in de streek van Axarquía (dit is één van de vijf subzones – in dit geval het bergachtige hinterland van Málaga zelf) leggen vooral de nadruk op moderne en fris gevinifieerde Moscatels. In 2001 werd dan ook de D.O. Sierras de Málaga gesticht voor de rode en de droge witte wijnen. De D.O. Málaga is dus enkel voor de zoete wijnen.
Soort
Soort
Regio
Zoek een regio
Druif
Zoek een druif
Druif
Flesinhoud
Flesinhoud
Toon meer opties
Wijnhuis
Zoek een wijnhuis
Wijnhuis
Duurzaam
Duurzaam
Alcoholpercentage
Alcoholpercentage
Toon meer opties
Jaargang
Jaargang
Toon meer opties
Smaak
Smaak
Toon meer opties
Speciaal
Speciaal

Toont alle 13 resultaten

Sierras de Málaga is een wijngebied in Andalusië, in het zonovergoten zuidwesten van Spanje. Opgericht in het begin van 2001, is het een van de nieuwste appellations in het land. Het deelt bovendien hetzelfde geografische gebied als Málaga. Niettemin kan men hier toch een breder scala aan variëteiten en lichtere, onversterkte wijnen produceren – overeenkomstig de groeiende vraag van de markt naar jonge wijnen.

De twee regio’s zijn soms samen “Malaga y Sierras de Málaga” genoemd en delen een Consejo Regulador. Sierras de Malaga is de grootste DO (met Málaga) in Andalusië.

Wat wijnregio’s betreft, ligt Jerez ongeveer 100 km ten westen van de bergstad Ronda. Het klimaat is, dan ook sterk beïnvloed door de Middellandse Zee.  Het zijn hete en droge omstandigheden die in het binnenland heersen. Málaga is verdeeld in vier subzones – Manilva, Norte, Montes de Málaga en Axarquia – en één sub-appellatie, Serrania de Ronda, elk met zijn eigen klimaat en bodem. Serrania de Ronda heeft de hoogste wijngaarden in de hele DO.

Alleen voor droge wijnen

Rode, rosé en witte stille, droge wijnen kunnen worden geproduceerd in Sierras de Málaga. Alle drie moeten tussen de 10 en 15,5 procent alcohol bevatten, echter met minder dan 12 gram restsuiker per liter. In tegenstelling tot zijn tegenhanger Málaga, die zich maar op twee variëteiten richt, omvat Sierras de Málaga er veel. Voor witte wijnen zijn Pedro Ximenez, Moscatel, Macabeo, Sauvignon Blanc, Chardonnay, Colombard, Airén, Riesling, Verdejo, Viognier en Doradilla allemaal toegestaan. Anderzijds voor rode wijnen zijn Romé, Cabernet Sauvignon, Merlot, Tempranillo, Syrah, Garnacha, Pinot Noir, Cabernet Franc, Graciano, Malbec en Petit Verdot allemaal in gebruik.