Franschhoek

De vruchtbare Franschhoek Wine Valley is de thuisbasis van enkele van de nobele cultivars en klassieke stijlen van Zuid-Afrika. Deze variëren van voortreffelijke witte wijnen zoals Sauvignon Blanc, Chardonnay, Semillon en Chenin Blanc, tot de volle rode wijnen van Cabernet Sauvignon, Shiraz, Pinot Noir en Merlot. Het gebied produceert ook enkele van de buitengewone Méthode Cap Classiques van het land
Soort
Soort
Regio
Zoek een regio
Druif
Zoek een druif
Druif
Flesinhoud
Flesinhoud
Toon meer opties
Wijnhuis
Zoek een wijnhuis
Wijnhuis
Duurzaam
Duurzaam
Alcoholpercentage
Alcoholpercentage
Toon meer opties
Jaargang
Jaargang
Toon meer opties
Smaak
Smaak
Toon meer opties
Speciaal
Speciaal

Toont alle 4 resultaten

Franschhoek Valley is een brede met wijngaarden omzoomde vallei in de zuidoostelijke hoek van Paarl, in de West-Kaap van Zuid-Afrika. Deze kleine vallei is de thuisbasis van enkele van de beroemdste wijndomeinen van Zuid-Afrika.  Men produceert al sinds de 17e eeuw wijn. Shiraz en Cabernet Sauvignon zijn de belangrijkste druiven achter de volle rode wijnen van Franschhoek. De regio associeert men ook met de productie van Cap Classique mousserende wijn die voornamelijk geproduceerd is uit Chardonnay / Pinot Noir blends.

Franschhoek Valley is een op zichzelf staand kustgebied in het Zuid-Afrikaanse Wine of Origin-programma. Nabijgelegen districten zijn Stellenbosch in het zuidwesten en de hoger gelegen gebieden van Overberg in het oosten.

Franschhoek geografie en klimaat

De wijngaarden van Franschhoek liggen in een duidelijk afgebakende vallei. De Wemmershoek Mountains in het noorden scheiden het van de Breede River Valley, terwijl de Groot Drakenstein en Franschhoek Mountains in het zuiden het beschermen tegen zware oceanische invloeden. De Berg River, ontspringend in de Drakenstein Mountains, loopt door het centrum van Franschhoek richting Paarl. Deze topografie is ideaal voor de wijnbouw, waardoor wijnboeren het aspect kunnen beheersen om het aantal uren zonneschijn te maximaliseren.

Franschhoek heeft een warm, continentaal klimaat, bij uitstek geschikt voor de productie van zware, robuuste rode wijnen.  Ook zeker voor rijke, fruitgedreven witte wijnen.  De bergen helpen met hun schaduw de temperaturen te matigen. Dit geldt met name op de hellingen op het zuiden, waar hoge trelliss -systemen worden gebruikt om de passerende zon op te vangen. De bergen rondom het gebied helpen de koele zuidenwinden tegen te houden, waardoor het groeiseizoen is verlengd en complexe aroma’s in de druiven behouden blijven.

De bodem in Franschhoek bestaat grotendeels uit alluviale zandsteen. Hoewel er ook granietafzettingen zijn op de hellingen van de bergen in het noorden. Terwijl zware gronden dichter bij de rivier enige waterkerende eigenschappen hebben, draineren de zandgronden op de lagere hellingen snel. Ondanks de redelijke hoeveelheid regenval in het gebied in de winter, is toch enige irrigatie nodig.

Sinds het einde van de 17e eeuw, toen verbannen Franse Hugenoten hun wijnkennis naar hun nieuwe thuis in Zuid-Afrika brachten, zijn er wijngaarden in het gebied geplant. Franschhoek (‘Franse hoek’ in het Nederlands) heeft vandaag nog steeds een zware Franse invloed.  Dit is duidelijk te zien aan veel van de namen van de wijngaarden en in de architecturale stijl van de stad.