Saint-Émilion

Bekijk hier het assortiment wijnen uit Saint-Emilion van wijnclubamsterdam.nl. De wijnen uit deze streek in Bordeaux worden gemaakt van Merlot met wat Cabernet Franc. Ze hebben fruitige aroma’s en zijn zacht en rond van smaak.
Soort
Soort
Regio
Zoek een regio
Druif
Zoek een druif
Druif
Flesinhoud
Flesinhoud
Toon meer opties
Wijnhuis
Zoek een wijnhuis
Wijnhuis
Duurzaam
Duurzaam
Alcoholpercentage
Alcoholpercentage
Toon meer opties
Jaargang
Jaargang
Toon meer opties
Smaak
Smaak
Toon meer opties
Speciaal
Speciaal

Saint-Émilion is een wijnstreek in de Bordeaux-regio van Frankrijk, gelegen aan de rechteroever van de rivier de Gironde. Hier is Merlot de belangrijkste druif. Ongeveer 80% van de druiven in dit gebied bestaat uit Merlot. Deze druif geeft de wijn een rijke, volle, geconcentreerde smaak. De tweede druif is Cabernet Franc (15% van de aangeplant) en geeft de wijnen tannine, structuur en complexiteit.

De streek is genoemd naar het pittoreske middeleeuwse stadje Saint-Emilion, dat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staat.

De wijnstreek is vooral bekend om zijn rode wijnen, waar de druivenrassen Merlot, Cabernet Franc en Cabernet Sauvignon de hoofdrol spelen. De wijnen kenmerken zich door hun fruitige aroma’s en hun zachtheid en rondheid in de mond. Ze zijn over het algemeen minder tanninerijk dan de rode wijnen uit de nabijgelegen Medoc-regio.

De bodem is zeer divers en bestaat uit kalksteen, klei en zand. Dit zorgt voor een grote variatie in de wijnen die er worden geproduceerd. De streek is verdeeld in verschillende appellaties, waaronder Saint-Emilion Grand Cru, Saint-Emilion Grand Cru Classé en Saint-Emilion Premier Grand Cru Classé.

De wijnstreek heeft een lange geschiedenis van wijnproductie, die teruggaat tot de Romeinse tijd. Het gebied heeft echter pas echt bekendheid gekregen in de middeleeuwen, toen monniken er wijngaarden begonnen te planten. Tegenwoordig is Saint-Emilion een belangrijke toeristische bestemming, die bekend staat om zijn wijngaarden, kastelen en middeleeuwse architectuur.