Wijnen uit Languedoc

Chateau Paul Mas Clos les Mures

Château Paul Mas Clos les Mures

Streek: Languedoc Jaargang: 2016 Druiven: Grenache, Mourvèdre, Syrah

Tijdens een proeverij met het proefpanel kwam de wijn Clos les Mures van het grote… Lees meer
12,99
Duo des mers Sauvignon Viognier

Duo des Mers Sauvignon Viognier

Streek: Languedoc Jaargang: 2018 Druiven: Sauvignon Blanc, Viognier

De naam Duo des Mers Sauvignon Viognier is geïnspireerd op de twee verschillende herkomstgebieden waar de… Lees meer
7,00
Maison Barboulot Pinot Noir

Maison Barboulot Pinot Noir

Streek: Languedoc Jaargang: 2018 Druiven: Pinot Noir

Maison Barboulot Pinot Noir is gemaakt van pinot noir dat bij wijnboeren te boek staat… Lees meer
8,90
beaute du sud cabernet syrah

Beauté du Sud – Cabernet Syrah

Streek: Languedoc Jaargang: 2018 Druiven: Cabernet Sauvignon, Syrah

Beauté du Sud Cabernet Syrah is een blend bestaande uit twee druivensoorten. De cabernet sauvignon voor… Lees meer
7,70
Paul Mas rose de syrah

Paul Mas Rosé de Syrah

Streek: Languedoc Jaargang: 2018 Druiven: Syrah

De Rosé de Syrah van Paul Mas heeft een zalmroze kleur en een onweerstaanbare geur… Lees meer
6,49
Mas des Tannes Classique Blanc

Mas des Tannes Classique Blanc

Streek: Languedoc Jaargang: 2017 Druiven: Chardonnay, Grenache Blanc

Biologische wijn Deze wijn Mas des Tannes Classique Blanc uit de Languedoc is gemaakt van… Lees meer
7,99
Paul Mas Estate Reserve Merlot

Paul Mas Estate Reserve Merlot

Streek: Languedoc Jaargang: 2016 Druiven: Merlot

Paul Mas Estate Reserve Merlot is een kwalitatief hoogwaardige wijn gemaakt van het fruit van… Lees meer
8,49
Paul Mas Estate Picpoul de Pinet

Paul Mas Estate Picpoul de Pinet

Streek: Languedoc Jaargang: 2017 Druiven: Picpoul de Pinet

Goddelijke combinatie Picpoul de Pinet is een van de meest typische witte druivensoorten van de… Lees meer
8,49

Languedoc is een groot wijngebied aan de Middellandse Zee en heeft de afgelopen decennia een spectaculaire gedaanteverwisseling ondergaan. Was de Languedoc tot de midden jaren ’90  louter een leverancier van anonieme bulkwijnen, vandaag de dag is het de koploper op het vlak van innovatie. Mede gedwongen door de opkomst van de wijngebieden als Australië, Zuid-Afrika, Chili en Argentinië moest men zichzelf opnieuw herontdekken. Interessant genoeg laat het nu twee gezichten zien. Enerzijds worden er wijnen gemaakt volgens het traditionele Franse model en anderzijds zijn er de wijnen die sterke gelijkenissen vertonen met die uit de Nieuwe Wereld.

Traditioneel en vernieuwend

De eerste traditionele groep bestaat uit oude stijl appellatie wijnen als Côteaux du Languedoc, Minervois en Corbières, Fitou en Saint Chinian. Deze appellations produceren wijnen met specifieke terroir kenmerken van in de regel de traditionele, autochtone druivenrassen. Veelal zijn deze rode assemblages van druiven als grenache, syrah, mourvèdre, cinsault en carignan. Witte wijnen bestaat uit onder meer grenache blanc, picpoul, muscat, marsanne en roussanne. De wijnen hebben dan ook een zekere overeenkomst met de Zuid Rhône wijnen maar ze zijn vaak net even wat pittiger, aardser en robuuster. Traditioneel wil echter niet zeggen dat de vinificatietechnieken niet zijn gemoderniseerd. Met name de nieuwe generatie jonge wijnmakers weet authenticiteit en drinkplezier feilloos te verenigen. Juist van traditionele druivenrassen wordt een breed scala aan wijnen gemaakt. Naast de stevige wijnen met behoorlijk wat tannine zijn er ook meer toegankelijke wijnen gemaakt waarin men toch het oorspronkelijke karakter van de druiven en het terroir herkent.

De tweede vernieuwende groep maken de vins de cépage; wijnen gemaakt van slechts één druivenras en dan vaak een commercieel bekend druivenras. In totaal wordt het gebruik van maar liefst 33 verschillende druivensoorten toegestaan. Desalniettemin maken chardonnay en sauvignon blanc in wit en cabernet sauvignon, merlot en syrah in rood 80% uit van de huidige aanplant.

Andere aangeplante witte druivensoorten zijn carignan blanc, chasan, chenin, clairette, colombard, grenache blanc, macabeu, marsanne, mauzac, muscat à petit grains, muscat d’Alexandrie, picquepoul, rousanne, sémillon, terret, ugni blanc, vermentino en viognier.

In rood zijn dit: cabernet franc, carignan, cot, cinsault, grenache, mourvèdre, petit verdot, pinot en portan.

Nieuwe Wereld als voorbeeld

In de Languedoc heeft men het concept voor dit soort wijnen, met de naam van de druif als belangrijkste informatie op het etiket, overgenomen uit de Nieuwe Wereld. Deze indicatie op het etiket geeft de consument een herkenningspunt en een te verwachten smaakpatroon. Zo is de naam van de druif min of meer tot een merknaam verworden. Dit type wijnen valt meestal onder de IGP Pays d’Oc, een gebied dat de hele Languedoc inclusief de aangrenzende Roussillon omvat. Een uitstekende stap aangezien er op dit moment een omzet wordt gemaakt van zo’n 6 miljard euro. Het beslaat ook 55% van de totale Franse wijnimport binnen ons land. 

Een sterke troef van de Languedoc is de variatie in natuurlijke condities. Behalve een vlak deel langs de kust heeft het, meer in het binnenland, ook heuvelachtige zones. En hoewel het klimaat sterk mediterraan van aard is, zijn er over korte afstanden toch belangrijke verschillen waar te nemen. Voor de geologische omstandigheden geldt exact hetzelfde. Het biedt producenten een ideale kans om te experimenteren met zeer uiteenlopende druivenrassen. 

En mede geholpen door het droge klimaat wordt er in grote getale biologisch of zelf biologisch dynamisch gewerkt. Een goede reden om nog meer Languedoc wijnen te ontdekken.