Lombardia - Lombardije

Lombardije is een wijnregio in Noord-Italië, gelegen tussen de Alpen en de Po-vlakte. De regio is bekend om haar vele wijngaarden en produceert wijnen van hoge kwaliteit. Lombardije heeft een grote diversiteit aan wijnen, waarvan de meeste afkomstig zijn van autochtone druivensoorten.
Soort
Soort
Regio
Zoek een regio
Regio
Druif
Zoek een druif
Druif
Flesinhoud
Flesinhoud
Toon meer opties
Wijnhuis
Zoek een wijnhuis
Wijnhuis
Duurzaam
Duurzaam
Alcoholpercentage
Alcoholpercentage
Toon meer opties
Jaargang
Jaargang
Toon meer opties
Smaak
Smaak
Toon meer opties
Speciaal
Speciaal

Toont alle 4 resultaten

Wijnen uit Lombardije

Lombardije is een regio dat ligt in de driehoek Milaan-Bergamo-Brescia. Het gebied is niet bijzonder geschikt voor wijnbouw. Dat komt omdat in het noorden van Lombardije het terrein wordt gedomineerd door de Alpen. Maar ook de grote meren spelen ook een enorme rol bij de klimaatomstandigheden in de regio. Lago di Como, Lago d’Iseo, Lago Maggiore en Lago di Garda zorgen ervoor dat het temperatuur in de regio enigszins wordt getemperd. Echter op de zuid-hellingen van Lombardije komen de druiven wél tot volledige rijpheid. De trots van Lombardije komt uit Franciacorta. Dit is mousserende wijn die een uitstekende kwaliteit kan bereiken. Hetzelfde procedé als in Champagne wordt gevolgd. Echter met een veel betere prijs kwaliteit verhouding dan de dure merken uit de Champagne.

Franciacorta

De belangrijkste wijn uit Lombardije is de Franciacorta DOCG. Een heerlijk mousserende witte wijn en is misschien wel de beste mousserende wijn van heel Italië. Net als de champagne, ontwikkelt de Franciacorta door een tweede gisting op fles. Wijnmaker Guido Berlucchi begon in 1961 met het maken van 3.000 flessen mousserende wijn op de methode van Champagne. Er was veel belangstelling en het was gelijk een succes! Het volgende jaar maakte hij 20.000 flessen mousserende wijn en het jaar daarop 100.000 flessen. Momenteel worden jaarlijks miljoenen flessen Franciacorta mousserende wijn gemaakt.

Niet alleen de methode maar ook de druiven zijn ‘afgekeken’ van de Champagne: ChardonnayPinot NoirPinot Blanc en soms een beetje Pinot Gris. Doordat Lombardije warmer en zonniger is dan de Champagne, hebben deze Italiaanse ‘Champagnes’ een relatief wat rijkere  smaak en dankzij hun kalkrijke grond toch de strakke mineralige touch die het ‘the nearest thing to’ champagne maakt.

Onze Franciacorta Monzio Compagnoni is een prachtig voorbeeld hiervan. Toch die extra klasse op tafel. Franciacorta is de eerste mousserende wijn in Italië die een welverdiende DOCG-kwalificatie kreeg. Absoluut het beste aperitief wat Italië kan bieden. En wie eenmaal Franciacorta heeft ontdekt, is zeker verkocht!

Rode wijnen uit Lombardije:

Als rode wijn is de Valtellina Superiore een bekende. Deze heeft pas sinds 1998 het DOCG keurmerk. De druif hier is de Chaivennasca. ‘Die ken ik niet’  zul je denken. Dit is echter een synoniem voor de welbekende Nebbiolo.  De Chiavennasca is de trots van Valtellina.